Velionis buvo pašarvotas Vilniaus arkivyskupijos laidojimo paslaugų centre, šalia palaimintojo Jurgio Matulaičio bažnyčios. Nešini gėlėmis, atsisveikinti su E. Markšaičiu ėjo alpinistą pažinoję žmonės.

E. Markšaičio karstą iš šarvojimo salės išnešė alpinisto bičiuliai ir giminaičiai. Tarp jų buvo ir drauge su E. Markšaičiu Pakistane į kalnus kopęs, bet baisaus likimo išvengęs alpinistas Saulius Damulevičius.

Laidotuvių procesijai vadovavo kunigas Ričardas Doveika. E. Markšaitį į paskutinę kelionę lydėjo jo dukros, buvusi žmona, tėvai, giminaičiai ir būrys draugų. Atiduoti pagarbą mirusiajam atvyko ir žinomas alpinistas Vladas Vitkauskas, kiti alpinistai ir keliautojai.

E. Markšaičio karstas buvo apjuostas ąžuolo lapų vainiku, o procesija pajudėjo į kapinaites.

Į kapą – su alpinisto virve

E. Markšaičio bendražygiai pasirūpino, kad jis amžino poilsio atgultų kartu su alpinistine atributika – tokia alpinistų tradicija. Prie karsto buvo pritvirtintas karabinas su nutrūkusiu virvės galu. Taip pat alpinisto draugai ant karsto padėjo gintaro gabalėlį.

„Meilė niekada nesibaigia“, - kapinėse kartojo kunigas R. Doveika. Simboliška, kad alpinistas palaidotas ant kalvos. „Kalnas tapo Ernesto susitikimo su Dievu vieta“, - sakė R. Doveika. Pasak kunigo, kalnas taps ir jo prisikėlimo vieta. Jis artimiesiems priminė, kad po nelaimės reikia gyventi toliau. Kunigas aiškino, kad kapas bus šeimos šventove ir altoriumi, namų bažnytėle.

„Pamilai kalnus, jie pamilo tave. Tačiau jie tave nuvedė ten, kur tavo kelias susikirto su fanatišku įniršiu, agonija. Tu likai po aukštu Himalajų dangum, ten, kur kalnai, kuriuos tu norėjai pasiekti, remiasi į dangų“, - paskutinius žodžius tarė mokslų bičiulis ir kolega.

Kapinėse kalbėję alpinistai žadėjo tęsti E. Markšaičio žygius. 

Pagerbė valstybės vadovai

Alpinisto atminimą pirmadienį pagerbė Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas. Sekmadienį E. Markšaičio atminimą pagerbė Vyriausybės vadovas Algirdas Butkevičius bei krašto apsaugos ministras Juozas Olekas. Premjeras padėjo vainiką visos Vyriausybės vardu, taip pat išreiškė užuojautą artimiesiems.

Pirmadienį E. Markšaičio atminimas Vyriausybėje buvo pagerbtas tylos minute per Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai atidarymo renginį.

DELFI primena, kad birželio 22 d., apie 22.45 valandą vietos laiku, užpuolikai, apsivilkę sukarintos organizacijos – Gilgito žvalgų – uniformomis, užpuolė bazinę alpinistų stovyklą Nanga Parbat prieškalnėje.

Užpuolikai nužudė 10 užsienio alpinistų ir vieną pakistanietį vedlį. Tarp aukų buvo ir lietuvių alpinistas E. Markšaitis. Jo kolega S. Damulevičius baisaus likimo išvengė, nes buvo išėjęs į kitą stovyklą.

Ginkluoti asmenys apie 1 valandą nakties vietos laiku paliko žudynių vietą. Likęs gyvas pakistanietis vedlys Sawalis Faqiras iškvietė pagalbą, tačiau užpuolikai pabėgimui turėjo apie šešias valandas.

Atsakomybę už šį išpuolį prisiėmė judėjimas „Tehrik-i-Taliban Pakistan”, kuris esą keršijo už Pakistano Talibano lyderio pavaduotojo Emiro Wali-ur-Rehmano žūtį nuo JAV bepiločio orlaivio smūgio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (248)