Prieš prasidedant nelaimingajai ekspedicijai, GRYNAS.lt kalbino Ernestą Markšaitį ir klausinėjo patyrusį alpinistą apie jo gyvenimo aistrą – kalnus. „Renkuosi žieminius maršrutus, kuriose yra sniegas, ledas, uola, speigas, vėjai, aukštis. Tai mano stichija. Tai vilioja! Kartais užsilipi kur aukštai, žiūri į apačią ir matai tokius vaizdus, dėl kurių verta sugrįžti, kad ir kaip ten sunku bebūtų“, – prieš ekspediciją sakė E. Markšaitis, o apie pakistaniečius atsiliepė, kaip paperkančius savo draugiškumu.

Reportaže – paskutinis nepublikuotas interviu su alpinistu E. Markšaičiu:

DELFI jau rašė, kad žudynių Pakistane sukrėstas alpinistas Saulius Damulevičius bijoj, kad išpuolis gali pasikartoti - tad pasikeisdami su kitais keliautojais budėjo stovykloje naktį po išpuolio. Dabar visi alpinistai nuo kalno evakuoti ir laukia kada galės grįžti namo.

Žinomas alpinistas ir keliautojas Vladas Vitkauskas apgailestavo, kad Pakistane nuo Talibano žudikų rankos mirė kolega, tačiau, jo teigimu, alpinizmas tokiuose politiškai nestabiliuose regionuose statistiškai nėra pavojingesnis nei pasivaikščiojimas Katedros aikštėje ar Gedimino prospekte Vilniuje.

Tuo tarpu alpinisto draugai atsisveikino su E. Markšaičiu jo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje: „Ilsėkis ramybėje, Erni. Kalnai tavęs nenugalėjo“, - žuvusiam alpinistui vėliau rašė artimas žmogus. „Mylėjai gyvenimą labiau nei aš kada nors taip išmoksiu. Niekada tavęs nepamiršiu“, - rašė dar vienas draugas.

GRYNAS.lt redakcija reiškia nuoširdžią užuojautą žuvusiojo E. Markšaičio artimiesiems.