„Vesti“ skelbia, jog apie nelaimę kalnuose alpinistas papasakojo Ukrainos ambasadoje Pakistane.

„Iki tragedijos likus trims dienoms į bazę, kur mes ilsėjomės, atėjo baltai vilkintys vyrai. Jie agitavo priimti islamą, nes kitu atveju mums teks degti pragare. Manau, jog tie vyrai buvo žvalgai, o šeštadienį jie jau atėjo kaip karine uniforma vilkintys teroristai“, - pasakoja alpinistas.

Vyras taip pat atskleidė, kaip visai netyčia jam pavyko išgyventi.

„Mes išvakarėse kaip tik pakeitėme grupę, kuri dirbo labai sunkų darbą pavojingoje maršruto atkarpoje 6100 metrų aukštyje – tvirtino virves. Tai ir buvo vyrai, kuriuos nužudė. Pakeliui sutikome mūsiškius, jie papasakojo, jog sunegalavo grupėje esantis slovakas. Kitą kartą su jais palydoviniu ryšiu susisiekėme apie šešias vakaro, pasidomėjome kaip jie, kaip ilsisi“, - pasakoja M. Kolotuškinas.

Anot alpinisto, apie kolegų nužudymą jie nežinoję, tik naktį žemiau esančioje bazėje matę šviesas. O jau kitą rytą alpinistas sulaukė žinios iš kolegų, jog jo bendražygių nebėra.

Uždaužė lazdomis

„Skubiai nusileidome į bazę. Pamačiau ant žemės suguldytus kūnus. Į juos nešaudė, mirtinai uždaužė lazdomis! Veidai buvo neatpažįstami, kai kuriems trūko pusės galvos, pakistanietis vedlys buvo papjautas“, - pasakoja alpinistas.

Oficialiai mirties aplinkybės nėra skelbiamos. Kiti šaltiniai tvirtina, kad alpinistai vis dėlto buvo nušauti.

Anot ukrainiečio, kaip viskas įvyko, jam papasakojo vietos gyventojai.

„Naktį pasirodė ginkluoti vyrai. Jie iš palapinių pradėjo traukti lauk alpinistus, klausė, iš kur jie atvykę, kokią religiją išpažįsta. Gavę atsakymą, tiesiog užmušdavo. Jie tikrai nepuolė ketindami apiplėšti, palapinėse paliko visus daiktus, telefonus“, - sakė M.Kolotuškinas.

DELFI primena, kad šeštadienį, apie 22.45 valandą vietos laiku, užpuolikai, apsivilkę sukarintos organizacijos – Gilgito žvalgų – uniformomis, užpuolė bazinę alpinistų stovyklą Nanga Parbat prieškalnėje.

Ginkluoti asmenys atskyrė ir surišo du pakistaniečius, nors vėliau vieną jų nušovė.

Užpuolikai nužudė 10 užsienio alpinistų. Tarp aukų buvo ir lietuvių alpinistas Ernestas Markšaitis. Jo kolega Saulius Damulevičius baisaus likimo išvengė, nes buvo išėjęs į kitą stovyklą.

Ginkluoti asmenys apie 1 valandą nakties vietos laiku paliko žudynių vietą. Likęs gyvas pakistanietis vedlys Sawalis Faqiras iškvietė pagalbą, tačiau užpuolikai pabėgimui turėjo apie šešias valandas.

Atsakomybę už šį išpuolį prisiėmė judėjimas „Tehrik-i-Taliban Pakistan”, kuris esą keršijo už Pakistano Talibano lyderio pavaduotojo Emiro Wali-ur-Rehmano žūtį nuo JAV bepiločio orlaivio smūgio.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1107)