Atsakomybę už šį išpuolį suskubo prisiimti grupuotė „Tehreek-e Taliban Pakistan“ (TTP), tvirtindama, kad šią ataką įvykdė jos padalinys „Junud-e-Hafsa“. Jų teigimu, šis išpuolis buvo kerštas už bepiločio lėktuvo antskrydį, per kurį žuvo įtakingas TTP lyderis Waliuras Rehmanas.

Kai tik pasirodė TTP pranešimas, niekam neliko abejonių, kas yra šio išpuolio kaltininkai, svetainės tribune.com.pk tinklaraštyje rašo analitikas Faroogas Yousafas. Pasaulio, vietos ir socialinė žiniasklaidos vienbalsiai skelbė: „Užsienio turistus nužudė Pakistano Talibanas“.

Kalbant apie tokius incidentus, įtarimai visuomet krenta ant TTP arba Pakistano armijos, nepaliekant erdvės kitiems. Ir net pabandžius iškelti kitokią versiją, ji būna atmetama kaip sąmokslo teorija.

Štai šioje vietoje viskas pradeda krypti klaidinga linkme.

F. Yousafas
Jei koks nors garsus žurnalistas tviteryje paskelbia, jog jam paskambinę Talibano atstovai prisiėmė atsakomybę už ataką (tai reiškia, yra tikrieji tos atakos kaltininkai), tuomet klausytojai, skaitytojai ir žiūrovai, negalvodami savo pačių galvomis, tiki tuo, ką sako žurnalistas.
Turint galvoje Nanga Parbato ataką, kyla mintis: kodėl talibai žygiavo tokį kelią iki Nanga Parbato, nužudė atsitiktinius turistus ir tuomet išgaravo retame ore?

Tai kelia kelis klausimus.

Talibanas keršijo už bepiločius orlaivius?

Faroogas Yousafas
Anot TTP, šis išpuolis buvo surengtas keršijant už W. Rehmano žūtį per bepiločio orlaivio ataką, kad pasiųstų tarptautinei bendruomenei aiškią žinią. Tačiau kyla klausimas: jeigu TTP iš tikrųjų norėjo atkeršyti už bepiločių orlaivių smūgius, kodėl, žinant jų praeitį, jie nepasirinko lengvesnių taikinių? Net jei jie norėjo surengti ataką kalne, kodėl pasirinko užsieniečius, priklausančius šalims, kurios neturi nieko bendra su karu prieš terorizmą ar bepiločių lėktuvų atakomis? Kai anksčiau jie atakavo amerikiečius Pešavare, klausimų nekilo, tačiau pulti ukrainiečius ir kinus yra keista.

Ir tuomet juos nubloškė vėjas...

Programos „Google Maps“ žemėlapiuose matyti, kad Nanga Parbato viršukalnės prieigos labai sudėtingos. Bazinė stovykla, kur buvo surengtas išpuolis, yra daugiau kaip 4 tūkst. metrų aukštyje. Aplink nėra jokių gyventojų ar vietų pasislėpti. Norint pasiekti bazinę stovyklą, reikia aklimatizacijos ir specialių įgūdžių, maža to, tokia kelionė užtrunka daugiau kaip 15 valandų.

Net jei TTP buvo pakankamai pasirengusi tokiai operacijai, kaip užpuolikai galėjo išnykti vos per kelias valandas po incidento?

Šiame regione pasitaikydavo per sieną infiltruotų žmonių iš Afganistano pusės. Taigi gali būti, kad šiame incidente dalyvavo Afganistano talibai.

Tačiau žiniasklaida sukėlė bereikalingą paniką, o tuomet prasidėjo moralinė panika.

Šiuolaikinės žiniasklaidos vaidmeniui baimės ir teroro situacijose apibūdinti itin tinka moralinės panikos teorija.

F. Yousafas
Bazinė stovykla, kur buvo surengtas išpuolis, yra daugiau kaip 4 tūkst. metrų aukštyje. Norint pasiekti bazinę stovyklą, reikia aklimatizacijos ir specialių įgūdžių, maža to, tokia kelionė užtrunka daugiau kaip 15 valandų. Net jei TTP buvo pakankamai pasirengusi tokiai operacijai, kaip užpuolikai galėjo išnykti vos per kelias valandas po incidento?
Žiniasklaida savo antraštėse minta „liaudies velniu“ - Talibanu. Tuo tarpu Talibanas veikia pasitelkęs pačią aktyviausią „atvirąją sąskaitą“, į kurią automatiškai įsirašo visas atakas, vykstančias Pakistane ar aplink.

Tačiau šiame procese tam tikri naujienų tarpininkai, užuot atlikę pranešėjų vaidmenį, laiko save analitikais, turinčiais dievišką galią formuoti visuomenės nuomonę. Jei koks nors garsus žurnalistas tviteryje paskelbia, jog jam paskambinę Talibano atstovai prisiėmė atsakomybę už ataką (tai reiškia, yra tikrieji tos atakos kaltininkai), tuomet klausytojai, skaitytojai ir žiūrovai, negalvodami savo pačių galvomis, tiki tuo, ką sako žurnalistas.

Jeigu atsakomybės prisiėmimas būtų vienintelis kriterijus, susiejantis įvykį su jo organizatoriais, tuomet reikštų, jog užpuoliką, 2009 metais surengusį Binghamtono ataką Niujorke, pasiuntė Baituallah Mehsudas iš Pakistano (kaip jis pats tvirtino). Tačiau tai skambėtų kaip pokštas.

Nerimą kelia tai, kad, viena vertus, kovotojai daro žalą Pakistanui tiek nacionaliniu, tiek tarptautiniu aspektu. Kita vertus, žiniasklaida, vaikydamasi įspūdingesnių antraščių, taip pat neduoda šaliai nieko gera ir, pasitelkusi neišsamią informaciją, iškreipia masių nuomonę.

Žinoma, Talibanas galėjo surengti šią ataką. Tačiau galutinį atsakymą bus galima pateikti tik atsakius į anksčiau iškeltus klausimus, ir kas, jų nuomone, turės naudos iš sugriauto Gilgito – Baltistano turizmo – vieno didžiausių pajamų šaltinio šiame regione.