Charkovo oro uoste įstrigo ir namo iš tragiškai pasibaigusios ekspedicijos grįžtantis alpinistas Saulius Damulevičius.

Kada lietuvis galės grįžti namo kol kas neaišku, nes, pirminiais duomenimis, lėktuvo gedimai rimti.

Lietuvos alpinistų asociacijos narys Algimantas Kuras pasakojo, kad jau pradėta ieškoti ir alternatyvių grįžimo kelių. „Informacija nuolat keičiasi. Gali būti, kad grįžimas užtruks 2 – 3 dienas, gali to ir nebūti. Paskutiniais duomenimis, lėktuvas patyrė rimtų gedimų, ieškoma būdų jį taisyti arba naujo lėktuvo. Savo ruožtu, mes taip pat dairomės alternatyvių grįžimo kelių, bet čia atsiranda problemos, nes reikia iš naujo derinti viską su draudėjais ir pan.“

Taip pat dėl gedimų kilo ir kitokių rūpesčių: ukrainiečiai ilgai neleido išimti karsto iš lėktuvo, nors tuo metu Charkove buvo per 30 laipsnių karščio. „Tokia problema tikrai buvo, bet dabar ji jau išspręsta. Su Generalino garbės konsulo Ukrainoje Vitalij Antonov pagalba karstas pagaliau buvo išvežtas į specialias patalpas. Kūnas dabar tikrai saugomas tinkamai“, – GRYNAS.lt teigė Lietuvos gynybos atašė Ukrainoje Mindaugas Kviklys.

Lietuvos gynybos atašė pridūrė, kad šiuo metu deramasi su Slovakijos vyriausybe dėl pagalbos grąžinant palaikus. „Čia Charkove taip pat yra ir dviejų žuvusių slovakų palaikai. Jeigu jiems pavyktų greičiau suorganizuoti naują reisą, tuomet galbūt jie galėtų skristi per Lietuvą“, - pasakojo M. Kviklys.

Paklaustas, ar nėra bandoma suorganizuoti Lietuvos karinių oro pajėgų lėktuvą, gynybos atašė teigė, kad tokia galimybė irgi derinama. „Bandome ir tai daryti. Čia sudėtingiausia gauti leidimą skristi, nes skristų karinis lėktuvas ir tai jau karinis skrydis. Leidimą gauti tokiam skrydžiui apsunkina tai, kad šiandien yra Ukrainos Konstitucijos diena ir penktadienis“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (113)