E. Markšaičio palaikai į Lietuvą turėjo būti parskraidinti penktadienį, tačiau Charkove nusileidusiame Pakistano lėktuve aptikta rimtų gedimų. Jis skristi toliau nebegalėjo.

Nepavykus gauti leidimų Lietuvos oro pajėgų lėktuvui skristi į Charkovą ir užtrukus deryboms su Slovakijos valdžia, kad ši parskraidintų lietuvius namo, buvo nuspręsta imtis paprasčiausio būdo - kelionės automobiliu.

„Tapo akivaizdu, kad suorganizuoti lėktuvą užtruks per ilgai, tad buvo pasirinktas automobilis. Mano žiniomis, jis turėjo pajudėti 7 val. ryte. Kelionė galėtų užtrukti apie parą arba ilgiau“, – GRYNAS.lt sakė Lietuvos gynybos atašė Ukrainoje Mindaugas Kviklys.

Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Petras Vaitiekūnas patvirtino, kad dar vakar vakare buvo nuspręsta E. Markšaičio kūną vežti automobiliu. Jį lydės ir S. Damulevičius. „Leidimą išvežti kūną duodame mes. 7 val. ryte jie turėjo pajudėti, bet pirmiausia važiuos čia pas mus į ambasadą, į Kijevą, kad pasiimtų leidimą, tada pajudės į Lietuvą“, – teigė P. Vaitiekūnas. Ambasadoriaus žiniomis, važiuoti ketinama per Lenkiją. Nors tai ir ilgesnis kelias, tačiau gauti leidimą važiuoti per Baltarusiją būtų užtrukę.

GRYNAS.lt pavyko susisiekti su žuvusiojo kūną lydinčiu ir kartu į Nanga Parbat kopusiu S. Damulevičiumi. Alpinisto teigimu, jie yra pakeliui į Kiveją, o iš jo pajudės Lenkijos pasienio link. „Lenkijos pasienyje pakeisime automobilį ir toliau jau nesustodami važiuosim į Lietuvą. Man sakė, kad kelionė gali trukti mažiausiai 30 valandų. Tikiuosi, kad nieko nebenutiks ir grįšime saugiai“, - kalbėjo S. Damulevičius.

Planuojama, kad automobilis su E. Markšaičio palaikais Lietuvą pasieks sekmadienį antroje dienos pusėje.

Socialiniame tinkle „Facebook“ alpinisto duktė Karina parašė, kad tėvo pašarvojimas planuojamas sekmadienį.

Slovakijos portalas webnoviny.sk praneša, kad dviejų per išpuolį kalnuose žuvusių slovakų alpinistų kūnai jau grįžo į gimtinę. Petro Šperku ir Antono Dobešo palaikai parskraidinti ankstyvą šeštadienio rytą. Alpinistams bus surengtos valstybinės laidotuvės. Jose planuoja dalyvauti svarbiausi šalies vadovai. Šalyje paskelbtas gedulas.