82;elio 10 d. Sveikata pasitaisė beveik savaime, vakare išgėrus daug skysčių ir apie 30 įvairiaspalvių tablečių.
puikus, taigi po pietų su Igoriu (Ukraina), Nina (Serbija), Ivanu (Bulgarija) ir Olegu (Rusija) išeinu link C1 .

Komanda margaplaukė, bet ne atsitiktinė. Su Igoriu mes pažįstami nuo praeitų metų kopimo į Muztagh Ata Kinijoje, su Olegu - dar nuo 2010 m., o su Nina ir Ivanu bioritmai sutapo pakeliui į BC.

Tarpusavyje bendraujam slavų ir anglų kalbų mišiniu. Pasitaiko, kad išgirdę klausimą viena kalba, atsakome visai kita, bet viens kitą suprantam be didelių problemų.

Kelias į C1 pirmiausia vingiuoja alpinėmis pievomis iki 4300 metrų aukščio virš jūros lygio, paskui ledynu, o paskutiniai 300 m statesniais šlaitais šalia ledokričio (alpinistai įpratę atstumus matuoti vertikaliais metrais, realus nueitas atstumas visada bus didesnis, nebent lipama 90 laipsnių siena, - red. past.). Dar nepriėję ledyno sutinkame Ernestą, kuris išėjęs anksti ryte jau grįžinėjo iš pirmosios stovyklos.


P.S. Teisingą atsakymą rasite teksto pabaigoje

Šalia ledyno trekinginius batus pakeičiame į prašmatnius aukštuminius. Iki 6000 – 7000 m galėtume eiti su lengvesniais ir patogesniais batais, bet dar 3 kg į lėktuvą nebūtų pavykę įsinešti.

Eidami per ledyną kelią žymime atsineštomis vėliavėlėmis. Einant tamsoje, pūgoje ar rūke, tokiame ledyne nesunku pasiklysti, o ir plyšių čia su žiburiu ieškoti nereikia. Toliau pora valandų „darbo“ kiek statesniais sniego šlaitais šalia lavinų konusų.

C1, esanti Monblano viršūnės aukštyje (4810 m) - tai viso labo kelios palapinės, prisišliejusios prie uolos. Kuo arčiau akmens, tuo daugiau šansų, kad nekliudys lavina. Ilgai nelaukę paliekame krovinį (atgabenome ne tik savo rūbus, įrangą ir maistą, bet ir palapines bei virves, kurias naudos visa mūsų komanda) ir bėgame žemyn vakarienes.

Birželio 11 d. buvo trumpa. Ernestas ryte išėjo nakvoti į C1, o aš patikėjęs orų prognozėmis ir viršūnę pradėjusiais dengti debesimis palipau iki ledyno ir grįžau į BC.

Aplinkui dunda lavinos, oras neįprastai šiltas, taigi reikia būti kantriam ir atsargiam - laiko dar yra.

Saulius Damulevičius, Nanga Parbat BC, 4090 m, 2013-06-11
Ernestas Markšaitis, Nanga Parbat C1, 4810 m, 2013-06-11

Kiek tarpinių stovyklų alpinistams teks įsirengti kopiant į Nanga Parbat