Terminai: BC – Base Camp; bazinė stovykla
C1, C2 – Camp 1, Camp 2; stovyklos virš bazinės stovyklos

------

Nuo kalno kolegos grįžta su istorijomis. Štai vienam besiilsint 5300 m aukštyje vėjas nupūtė batą. Laimei, kolegoms pavyko jį rasti sniege beveik 500 m žemiau, laimingam nelaimėliui teko nuo kalno leistis dvejas kojines apmuturiavus maišeliais ir lipnia juosta. Kitas alpinistas, nusprendęs vienas grįžti į BC, pasiklydo ledyne per rūką...

Naktis iš birželio 17 į 18 d. BC prisnigo 50 cm. Tenka ne tik atsikasinėti daiktus, bet ir rausti kelius iki virtuvės. Mano sena palapinė suplyšo nuo sniego svorio – laikinai sutaisiau lipnia juosta ir šiukšlių maišu.

Šiandien nuo kalno nusileido ir vienintelė ten likusi rusų komanda. Vyrai pasakojo, kad 5300 m aukštyje visą naktį budėjo prisirišę prie uolos, nes kas 15 minučių kuluaru dardėjo lavinos. C1 visos palapinės jau po sniegu, kai kurias, pastatytas toliau nuo uolos, apgadino lavina. Baiminamės, kad daiktų, kuriuos ankstesniu kopimu palikome maršrute, galime ir neberasti.

Birželio 18 d. Snygis praėjo taip pat netikėtai, kaip ir užgriuvo. Maudėmės sniege, skutome barzdas, deginomės.

Su nerimu laukiu rytojaus ryto – tada žvalgybinė grupė praneš, ar C1 tebestovi musų palapinės. Jei ne – eisime ieškoti, nes palapinėje liko dalis mūsų alpinistines įrangos, be kurios toliau kopti negalėsime.

Birželio 19 d. Valgydami pusryčius sužinome, kad mūsų palapinė C1, kaip ir pusė stovyklos užkasta lavinos. Paskubomis pasiėmę kastuvus ir improvizuotą remonto komplektą (armuota juosta, siūlai, lazdos, kurias atsinešėme į BC keliui per ledyną žymėti) su Ivanu išbėgome į C1.

Einame pasišokinėdami per ledyno plyšius ir iki C1 užkopėme per rekordines 2 val. Ernestas su kolegomis į C1 jau buvo išėję anksti ryte ir palapinės jau buvo atkastos. „Nieko nebus“ – konstatuoja Ivanas. 3 iš 4 jo palapines lanku sulūžę.

Po 2,5 val. intensyvaus darbo ne tik laikinai sutvarkome palapinę panaudodami primityviausias priemones, bet ir perstatome ją į bene saugiausią vietą – prie pat uolos.

Nakvoti C1 neketiname, todėl paliekame Ernestą bestatantį savo palapinę šalia vietos, kur po sniegu buvo palaidota mūsiškė.

Nusileidus į BC pasiekė žinia – nauja lavina trenkė C1 ir kliudė Ernesto palapinę. Žmonės nenukentėjo, bet palapinės lankus remontuoti, matyt, reikės.