Terminai: BC – Base Camp; bazinė stovykla
C1, C2 – Camp 1, Camp 2; stovyklos virš bazinės stovyklos

------

Pudža (arba Puja) - dievo pagerbimo ritualas hinduizme ir budizme. Ritualo metu aukojama įvairiems dievams, garbingiems svečiams arba kitiems objektams. Nanga Parbat atveju, pudža apeigos skirtos pačiam kalnui, į jį kopiantiems alpinistams ir dievams, kurie turi užtikrinti saugią jų kelionę.

Religijoje pudža dažniausiai kiekvienam jos dalyviui yra neteisingų poelgių, žodžių ir minčių išpirkimo ritualas bei apsivalymas ugnies ir aukos pagalba. Ritualas turi būti atliekamas su visišku atsidavimu ir nuoširdumu. Pagrindinis daugelio ritualų ir apeigų tikslas – pagalba žmogui susijungti su vidiniu Dievu, kai apvalius save nuo norų ir nuraminus protą, žmogus gauna savo vidinio dieviškumo suvokimo būseną.

Apeigas dažniausiai atlieka aukštas religinis dvasininkas Lama (tiesa, šiose apeigose ant kalno Lamos nebuvo) ant specialaus altoriaus šventykloje. Jei jo nėra – statomas improvizuotas altorius.

Pudža tapo populiarios tarp alpinistų, kopiančių į Everestą. Į jas paprastai žiūrima, kaip į tam tikrą ritualą dėl sėkmės. Ant altoriaus yra sunešama alpinistinė įranga. Aštrūs daiktai (katės, ledkirčiai, kabliai ir pan.) tepami jako taukais, kad „kalnui neskaudėtų“. Neapsieinama be šokių ir giesmių, barstomi ryžiai ir miltai, ceremonijos pabaigoje nusilenkiama kalnui. Po vaišių, ceremonijos dalyviams įteikiamos įvairiaspalvės kaklaskarės, kurios lydės alpinistus į viršukalnę.

Pudža apeigos Everesto bazinėje stovykloje (2010 m.):

------

Ernestas sėkmingai nusileido į BC ir pora dienų praleis stovykloje, o aš su Nina, Igoriu, Ivanu ir Olegu rytoj planuoju eiti į C1 ir per ateinančias pora dienų pasiekti C2 - Erelio lizdą – 6100 m aukštyje. Kol kas Kinshoferio siena dar neįveikta, C2 neįkurta.

Saulius Damulevičius, Nanga Parbat BC (4090 m), 2013-06-20