„Prieš kurį laiką padėtis Nepale buvo net sudėtingesnė nei Pakistane. Ne vienus metus vos ne kas antrą rytą išgirsdavome, kad naktį nužudyta dešimtys ar net šimtai žmonių. Bet tai buvo vidaus konfliktai, ir užsienio turistų – o alpinizmas priskiriamas turizmo kategorijai – net nereikėjo saugoti: jie buvo neliečiami. Šiuo atveju vyko žudynės. Sąmoningos žudynės. Iki šiol nieko panašaus – kad užpultų alpinistų stovyklą – nėra buvę“, – LŽ tvirtino legendinis alpinistas Vladas Vitkauskas.

„Tai išskirtinis atvejis. Pakistane nuolat vyksta ekspedicijos, ir nieko iki šiol neatsitiko. Iš anksto planuoti, kad kils kokia nors grėsmė, niekas negalėjo, juolab kad vyko tarptautinė ekspedicija, jos planai derinti ir su vietiniais gidais, ir su turizmo agentūromis, kurios ten rengia išvykos strategiją. Dabar šalis, manau, atidžiau rūpinsis atvykstančiųjų saugumu. Deja, skaudžiausia, kad toks požiūris įgyjamas pačia brangiausia kaina - tada, kai žūsta žmonės“, - sakė tragedijos sukrėstas Lietuvos keliautojų sąjungos vadovas Algimantas Jucevičius.

Birželio 22-ąją užpulta tarptautinės ekspedicijos „Nanga Parbat 2013“ bazinė stovykla Gilgito-Baltistano rajone, Šiaurės Pakistane.

Per išpuolį žuvo 10 ekspedicijos dalyvių užsieniečių ir pakistanietis. Lietuvos užsienio reikalų ministerija pirmadienį oficialiai patvirtino, kad vienas žuvusiųjų – 44 metų alpinistas E. Markšaitis.

Dar vienas ekspedicijoje dalyvavęs lietuvis – 30-metis Lietuvos alpinizmo asociacijos prezidentas Saulius Damulevičius – per išpuolį buvo aukščiau kalnuose įkurtoje tarpinėje stovykloje ir nenukentėjo.