GRYNAS.lt primena, kad birželio 23 d. į mažą viešbutį Nanga Parbat bazinėje stovykloje įsiveržė ginkluoti užpuolikai ir nušovė 10 alpinistų: 3 ukrainiečius, du slovakus, vieną nepalietį, tris kinus ir lietuvį – Ernestą Markšaitį. Atsakomybę už šį išpuolį prisiėmė judėjimas „Tehrik–i–Taliban Pakistan“, kuris esą keršijo už Pakistano Talibano lyderio pavaduotojo Emiro Wali–ur–Rehmano žutį nuo JAV bepiločio orlaivio smūgio.

Dabar gi, Pakistano ir taip merdėjančio turizmo laukia permainos. Turizmo agentūros jau pranešė apie šimtus atšauktų ekspedicijų į kalnus. Oficialia statistika, kasmet į Pakistano kalnus atvyksta apie 15 – 20 tūkst. alpinistų ir kalnų turistų iš viso pasaulio. Kiekvienas vidutiniškai „palieka“ Pakistane apie 3 tūkst. JAV dolerių. Kalnų turizmas buvo populiariausia turizmo rūšis Pakistane.

Turistų srautai į Pakistaną pradėjo mažėti prieš maždaug 10 metų, kai šalis priglaudė Talibano teroristų kovotojus iš Afganistano ir kitų šalių, panašu, kad vakariečių srautai dar labiau sumažės.

Susidorojimas su alpinistais įvyko ramiame ir taikiame Gilgit–Baltistan regione. Šioje srityje iki šiol nebuvo jokių teroristinių grupuočių, su kuriomis šalies karinės pajėgos nesusitvarko (arba nenori susitvarkyti) kituose šalies regionuose.

Šiuo metu visi alpinistai nuo Nanga Parbat kalno evakuoti, o kalnas uždarytas ir ten turistai kurį laiką nebebus leidžiami. Neskaitant to, ekspedicijos atšaukinėjamos ir nuo kitų kalnų. Užsienio šalių vyriausybės (tarp jų ir Lietuvos, – red. past.) paragino jei tik įmanoma nevykti į Pakistaną.

„Nužudytieji buvo mūsų svečiai ir tai kas jiems nutiko yra negarbė visai mūsų šaliai. Islamas mus moko ne šito. Šis išpuolis turės daug ilgalaikių padarinių visai šaliai“, – komentavo Pakistano tvaraus turizmo fondo prezidentas Aftabur Rehman Rana.
„Pamirškite turizmą dar bent dešimčiai metų. Nužudymų šalyje labai daug, bet šių užsieniečių žūtis padarys daug daugiau žalos. Dingę turistai atims pajamas ir tūkstančių regiono šeimų ir jiems reikės ieškoti kitų pajamų šaltinių, kurie praktiškai nėra“, – teigė policijos inspektorius Sarmad Saeed Khan.

Tarptautinės alpinistų ir įvairios Pakistano organizacijos pasmerkė teroristų išpuolį. Chilas mieste buvo surengtas kelių tūkstančių žmonių protesto akcija, kuri smerkė teroristus ir reikalavo iš Pakistano valdžios imtis griežtų priemonių jiems sutramdyti, įkurti specialų kariuomenės padalinį svečiams iš užsienio saugoti ir atgaivinti merdėjantį šalies turizmą.