„Visi jie yra vietos gyventojai. Dešimt jų gyvena Diamero slėnyje, trys yra iš Manšeros, o likę iš Kohistano", - sakė vietos policijos vadovas Usmanas Zakaria, rašo pakobserver.net.

Iš viso identifikuota 16 žudikų.

Gilgito Baltistano vyriausybės generalinis sekretorius Muniras Ahmedas Badeni sakė, kad žudikai galimai buvo treniruoti pusiau autonomiškame genčių regione Šiaurės Vakarų Pakistane (FATA) ir turi ryšių su uždraustomis sukarintomis grupuotėmis.

„Mes tikime Diamero slėnio džirga, kuri įrodė savo galimybes identifikuodama kovotojus", - sakė M.A. Badeni.

Džirga yra vietos genčių vyresniųjų susirinkimas, priimantis daugumą sprendimų konsensuso pagrindu. Tokie vyresniųjų susirinkimai būdingi Afganistano ir Pakistano gentims.

Žudikai kol kas nėra sulaikyti, manoma, kad jie yra kalnuose išsiskirstę mažomis grupelėmis po du ar tris.

DELFI primena, kad šeštadienį, apie 22.45 valandą vietos laiku, užpuolikai, apsivilkę sukarintos organizacijos – Gilgito žvalgų – uniformomis, užpuolė bazinę alpinistų stovyklą Nanga Parbat prieškalnėje.

Ginkluoti asmenys atskyrė ir surišo du pakistaniečius, nors vėliau vieną jų nušovė.

Užpuolikai nušovė 10 užsienio alpinistų, atėmė visus surastus mobiliuosius ir palydovinius telefonus, taip pat pinigus ir pasus. Tarp aukų buvo ir lietuvių alpinistas Ernestas Markšaitis. Jo kolega Saulius Damulevičius baisaus likimo išvengė, nes buvo išėjęs į kitą stovyklą.

Ginkluoti asmenys apie 1 valandą nakties vietos laiku paliko žudynių vietą. Likęs gyvas pakistanietis vedlys Sawalis Faqiras iškvietė pagalbą, tačiau užpuolikai pabėgimui turėjo apie šešias valandas.

Atsakomybę už šį išpuolį prisiėmė judėjimas „Tehrik-i-Taliban Pakistan”, kuris esą keršijo už Pakistano Talibano lyderio pavaduotojo Emiro Wali-ur-Rehmano žutį nuo JAV bepiločio orlaivio smūgio.

Neskelbtas alpinisto E. Markšaičio interviu: Pakistano žmonės paperka savo draugiškumu

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (126)