Pasitarus su draudimo kompanija, pasirinktas vykimas automobiliu, planuojama, kad šįryt prasidėjusi kelionė, užtruks daugiau nei parą. Tuo metu per ataką vieno aukščiausių kalnų pasaulyje Nanga Parbato bazinėje stovykloje žuvusių dviejų slovakų palaikai iš Ukrainos kitu, specialiai Slovakijos atsiųstu lėktuvu, jau parskraidinti į tėvynę, ten bus rengiamos valstybinės laidotuvės, paskelbtas gedulas.

Per išpuolį praėjusį sekmadienį alpinistų stovykloje iš viso žuvo 11 žmonių. Atsakomybę už išpuolį prisiėmė Pakistano Talibanas, kuris teigė taip keršijęs už vieno savo lyderių mirtį per Jungtinių Valstijų bepiločio lėktuvo ataką praėjusį mėnesį. Lietuvos diplomatai sako, kad sprendimas gabenti alpinisto kūną į Lietuvą automobiliu, buvo ne jų, kol kas neplanuojama ir jokia pasitikimo ceremonija.

„Mes tiesiog aptarnaujam tą situaciją, kuri susiklosto ir mes priimant sprendimus nedalyvavom. Mes pagelbstime toje situacijoje ir tiems žmonėms, kurie dabar konkrečiai veikia, dirba, daro, važiuoja, o sprendimai priimami Vilniuje. Draudimo kompanija, laidojimo kompanija, artimieji ir t.t.“, – sako Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Petras Vaitiekūnas.

„Mūsų atveju yra viskas derinama su artimaisiais ir, aš kiek žinau, kol kas tikrai nieko tokio neplanuojama“, – sako Lietuvos diplomatijos vadovas Linas Linkevičius.

Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Petras Vaitiekūnas GRYNAS.lt pasakojo, kad Ukrainoje naujiena apie jų alpinistų žūtį netapo itin sensacinga.

„Buvo pranešimai, žinutės, keli tekstai, bet apskritai tai nepastebėjau, kad naujiena būtų kažkokia ypatinga. Žinoma, alpinistų žūtis nuo teroristų rankos yra nekasdieniška tragedija, bet spaudoje ji nebuvo itin sureikšminta“, – teigė P. Vaitiekūnas.

Tarp 10–ies Nanga Parbat bazinėje stovykloje nužudytų alpinistų buvo ir trys ukrainiečiai. Jie kartu su lietuvio Ernesto Markšaičio palaikais ir Sauliumi Damulevičiumi grįžo į tėvynę tuo pačiu reisu. Lėktuvui nusileidus Charkove, šis patyrė rimtų gedimų ir nebegalėjo tęsti kelionės. Lietuviai šeštadienio rytą tėvynės link pajudėjo automobiliu.

„Visi trys žuvę alpinistai buvo iš Charkovo. Jų kūnai jau perduoti artimiesiems ir šiandien arba rytoj bus laidojami. Valstybinių laidotuvių tikrai nebus, organizuojamos tik paprastos šeimos laidotuvės“, – pasakojo ambasadorius.

P. Vaitiekūnas patvirtino anksčiau pasirodžiusius pranešimus, kad Ukraina pareikalavo piniginės kompensacijos iš Pakistano už nužudytus alpinistus. Nota buvo oficialiai įteikta Pakistanui, bet apie reikalaujamą sumą nepranešta. Iš Pakistano dar nesulaukta jokio atsakymo.

„Man atrodo, kad Ukraina taip sureagavo (dėl alpinistų nužudymo, – red. past.) būtent dėl to, kad tai buvo terorizmo aukos, o ne šiaip atsitiktinis nusikaltimas. Ukraina kaip ir daugelis kitų šalių nepalaiko terorizmo ir su juo kovoja. Ukarianiečių kariai tarnauja Afganistane ir jei būna mirčių, tai būna kareiviai. Šiuo atveju žuvo civiliai, todėl tokia ir neįprasta reakcija į šį įvykį“, – komentavo ambasadorius P. Vaitiekūnas.

GRYNAS.lt žiniomis, jokia kita valstybė dėl nužudytų alpinistų panašių reikalavimų Pakistanui nepateikė. Teroristai Nanga Parbat priekalnėje nužudė 3 ukrainiečius alpinistus, du slovakus, vieną nepalietį, tris kinus ir lietuvį bei vieną pakistanietį, dirbusį porteriu. Kelios šalys išreiškė pageidavimą, kuo skubiau rasti išpuolio kaltininkus.