Išpuolis buvo įvykdytas Nanga Parbato bazinėje stovykloje, Gilgito-Baltistano Diamero rajone. Nanga Parbatas yra devintas pagal aukštį kalnas pasaulyje, jo aukštis siekia 8126 metrus.

„Tarptautinės ekspedicijos Nanga Parbat 2013 nariai jau yra bazinėje stovykloje. Deja, yra patvirtinta, kad vienas žuvusiųjų ekspedicijos dalyvių - E. Markšaitis iš Lietuvos ir kiti du asmenys iš Slovakijos, trys iš Ukrainos, trys iš Kinijos, vienas iš Nepalo ir Pakistano. Ukrainiečiai bus evakuoti šiandien, mes - ryte", - socialiniame tinkle „Facebook" paskelbė viena ekspedicijos dalyvių Alexandra Dzik.

Alpinistas Algimantas Kuras, palaikantis ryšį su S. Damulevičiumi, DELFI pranešė, kad alpinistai, kurie kopė į Nanga Parbat, visą naktį prabuvo stovykloje, kurioje budėjo baimindamiesi naujų teroristinių išpuolių. Vėliau armijos sraigtasparniai nugabeno juos į Gilgit miestą.

„Visą šią naktį jie dar buvo Nanga Parbat stovykloje ir visą naktį prabudėjo, bijodami naujų išpuolių. Šiandien ryte armijos sraigtasparniais jie buvo nugabenti į Gilgit miestą. Tikimasi, kad antradienį jie pasieks Islamabadą", - sakė A. Kuras.

Patvirtinta: iš viso nužudyta 11 žmonių

Gilgit Baltistano vidaus reikalų ministras Attauras Rehmanas sekmadienį pranešė, kad per išpuolį žuvo 10 užsieniečių: vienas lietuvis, trys ukrainiečiai, du slovakai, du kinai, vienas nepalietis ir vienas kinų kilmės amerikietis.

Vėliau pirmadienį pareigūnai patvirtino, kad nužudytųjų užsieniečių tapatybės nustatytos. Nužudytų turistų palaikai sekmadienį buvo išskraidinti į Islamabadą, o iš ten išsiųsti į savo šalis.

Užpuolikai vilkėjo vietovėje patruliuojančių sukarintų pajėgų - Gilgito skautų - uniformas, nurodė Pakistano vidaus reikalų ministras Chaudhry Nisar Ali Khanas.

Gautas oficialus patvirtinimas dėl E. Markšaičio žūties

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pirmadienį patvirtino oficialiais diplomatiniais kanalais gavęs pranešimą, kad per išpuolį Pakistane žuvo lietuvis alpinistas.

„Gavome oficialų patvirtinimą iš Vengrų ambasados Pakistane. Kūno atpažinimas dar neįvykęs, bet artimiausiu mietu turi įvykti atpažinimo procedūra", - sakė L.Linkevičius.

Pasak jo, žuvusiojo kūno atpažinimo procedūroje dalyvaus Lietuvos alpinizmo asociacijos prezidentas S. Damulevičius.

Į Pakistaną išvyko Lietuvos ambasadorius Turkijoje, o Užsienio reikalų ministerijos konsulinė tarnyba pasirengusi suteikti žuvusiojo artimiesiems visą būtiną informaciją.

Užpuolikų buvo dvigubai daugiau

Kaip pranešė BBC, šeštadienį, apie 22.45 valandą vietos laiku, 20 užpuolikų, apsivilkę sukarintos organizacijos uniformomis, užpuolė nedidelį viešbutį Nanga Parbat prieškalnėje.

Ginkluoti asmenys atskyrė ir surišo du pakistaniečius, nors vėliau vieną jų nušovė.

Užpuolikai pradėjo mušti alpinistus, atėmė visus surastus mobiliuosius ir palydovinius telefonus, taip pat pinigus ir pasus. Kai kuriems alpinistams ir jų vedliams pavyko pabėgti, tačiau tie, kurie liko, buvo nušauti.

Ginkluoti asmenys žudynių vietą paliko apie 1 valandą nakties vietos laiku. Likęs gyvas pakistanietis vedlys Sawalis Faqiras iškvietė pagalbą, tačiau užpuolikai pabėgimui turėjo apie šešias valandas.

Diamero policijos pareigūnas Mohammedas Naveedas iš pradžių negalėjo patvirtinti nužudytų asmenų pilietybės, bet valstybinė televizija PTV citavo policijos informaciją, kad tarp nužudytų turistų yra kinų, ukrainiečių ir rusų.

„Nusiuntėme į tą rajoną sraigtasparnius žuvusiųjų palaikams paimti. Buvo pradėta paieškos operacija. Visi įėjimo ir išėjimo taškai buvo uždaryti“, - sakė M. Naveedas.

Tarp dešimties turistų, kurie buvo nužudyti per išpuolį paprastai taikiuose Pakistano Himalajuose, yra penki ukrainiečiai, sekmadienį sakė Ukrainos ambasadorius Islamabade.

„Buvo nužudyta mažiausiai dešimt žmonių, kurių penki buvo Ukrainos piliečiai“, - AFP sakė ambasadorius Volodymyras Lakomovas.

Žuvusiųjų palaikai nugabenti į Islamabadą

Lietuvos užsienio reikalų ministerija skelbė, kad Vengrijos ambasados žiniomis, žuvusiųjų palaikai buvo atgabenti į Islamabadą, tačiau nustatyti jų tapatybes buvo sudėtinga, kadangi užpuolikai pagrobė jų  asmens tapatybės dokumentus.

Užsienio reikalų ministerija palaiko nuolatinį ryšį su Lietuvos ambasadomis Turkijoje ir Indijoje, su Vengrijos ambasada Pakistane bei Lietuvos garbės konsulu Pakistane, stebi padėtį ir tikslina pasirodančią informaciją su oficialiomis Pakistano institucijomis.

Keršijo už vieno iš Talibano lyderių nužudymą

Pakistano skėtinis Talibano judėjimas sekmadienį prisiėmė atsakomybę už devynių užsienio alpinistų iš užsienio nužudymą Himalajuose ir nurodė, kad šį išpuolį įvykdė anksčiau negirdėta viena jų grupuočių. Apie tai AFP pranešė šio islamistinio judėjimo atstovas Ehsanullah Ehsanas.

Atstovas pridūrė, kad grupuotė šį išpuolį surengė siekdama atkeršyti už Pakistano Talibano lyderio pavaduotoją Emirą Wali-ur-Rehmaną, kuris gegužės mėnesį buvo nukautas per JAV bepiločio orlaivio smūgį.

Nukautas asmuo buvo antras svarbiausias Pakistano Talibano lyderis.

Ekspedicijos į Nanga Parbat dalyviai Ernestas Markšaitis ir Saulius Damulevičius

Į kalną išsiruošė lietuviai

Tarptautinėje ekspedicijoje dalyvavo daugybė alpinistų iš viso pasaulio, tarp jų – ir lietuviai. Nanga Parbatas (8126 m) laikomas iššūkiu alpinistams. Kaip teigiama Lietuvos alpinistų asociacijos tinklalapyje, dėl sudėtingų kopimo sąlygų iki šiol šią viršūnę yra pasiekę mažiau nei 300 alpinistų. Palyginimui, į Everestą jau yra įkopę beveik 4000 žmonių, o lietuviai dar net nėra bandę įveikti šio „aštuoniatūkstantininko“.

Tačiau šiemet šią viršūnę nusprendė įveikti du patyrę alpinistai iš Lietuvos – S. Damulevičius ir E. Markšaitis.

Ekspedicijos organizatoriai po talibų išpuolių žinias pranešinėjo socialiniame tinkle „Facebook“. Jiems nepavyko susisiekti su lietuviu E. Markšaičiu, kuris birželio 21 d. duomenimis buvo nusileidęs į bazinę stovyklą ir ketino joje praleisti porą dienų. S. Damulevičius išėjo į tolimesnes stovyklas. 

Kaip DELFI aiškino alpinistas A. Kuras, kopiant į aukštus kalnus yra įkuriama bazinė stovykla (BC), o po to palaipsniui įkuriamos ir kitos tarpinės stovyklos link viršūnės. Konkrečiu atveju kopiant į Nanga Parbatą, be bazinės stovyklos BC (4090 m), jau buvo įkurtos pirmoji (C1 - 4810 m) ir antroji (C2 - apie 6100 m) stovyklos. Taigi alpinistai juda tarp stovyklų tiek aukštyn, tiek ir žemyn: kabina virves, neša įrangą ir maistą, o po to leidžiasi atgal į bazinę stovyklą ilsėtis.

Daugiau apie projektą „Nanga Parbat lietuvių ekspediciją 2013“ skaitykite čia.
Pakistano Himalajų dalis, kurioje alpinistai kopė į Nanga Parbat

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1623)