GRYNAS.lt primena, kad šiuo metų į Nanga Parbat kopia ir lietuviai. Apie ekspediciją skaitykite specialioje rubrikoje.

Jungtinei austrų-vokiečių ekspedicijai vadovavo dr. Karlas Herrligkofferis. Prastas jo vadovavimas buvo tik viena iš kliūčių. Ekspedicijos dalyviai susidūrė su itin blogomis oro sąlygomis. Pūga ir nestabilūs orai alpinistus privertė nuolat sustoti stovyklose. Bet kelis ekspedicijos dalyviai nepabūgo prastų oro sąlygų ir kopė toliau.

Liepos 2 d. H. Buhlas ir Otto Kempteris 6900 m aukštyje įrengė 5-ąją stovyklą. Liepos 3 d. 1 val. ryto H. Buhlas paliko stovyklavietę. Jo bendražygis susivėlino ir išėjo valanda vėliau. Suvokęs, jog draugo nepavys, O. Kempteris pasuko atgal. Taigi, į viršūnę H. Buhlas kopė vienas.

Pakeliui palikęs savo mantą, po 17 valandų jis pasiekė Nanga Parbat viršūnę. H. Buhlas įsmeigė savo ledo kirtiklį, prie kurio buvo pritvirtintos Pakistano ir Tirolio (Austrijos žemės) vėliavos. Išgėręs arbatos likučius, padaręs kelias nuotraukas ir paėmęs akmenuką žmonai, jis ėmė leistis.

Maždaug 8 km aukštyje dėl tamsos H. Buhlas buvo priverstas sustoti. Be miegmaišio ir šiltų drabužių, naktį jis praleido vadinamojoje „mirties zonoje“. Ant uolos jis buvo nuo 9 val. vakaro iki 4 val. ryto. Alpinistui pasisekė, kad tą naktį nesiautė šalti vėjai ir nebuvo pūgos. Dėl išsekimo ir maisto trūkumo jam prasidėjo haliucinacijos. Nors ir suprato, kad jokio žmogaus aplink nėra, H. Buhlas atsiminuose rašė, kad jam vaidenosi jo partneris.

Po 41 valandą trukusio žygio, garsusis alpinistas pasiekė 5-ąją stovyklą nušąlusiais pirštais. Iki pagrindinės stovyklos H. Buhlas buvo nuneštas, kadangi nebegalėjo paeiti.

H. Buhlas tapo pirmuoju alpinistu, pats vienas be deguonies baliono įveikęs didesnį nei 8 km aukščio kalną. Šis žygis iki šiol laikomas vienu įspūdingiausiu Himalajų alpinizmo istorijoje.

Jis išleido dvi knygas: „Kelionė į Nanga Parbat“ (Nanga Parbat Pilgrimage) ir „Kelionė į Nanga Parbat: vieno žmogaus iššūkis“ (Nanga Parbat Pilgrimage: The Lonely Challenge).

Apie žymiąją 1953-ųjų ekspediciją 1986 metais režisierius Donaldas Shebibas pastatė vaidybinį filmą „Kopimas“ (The Climb):