„Staiga pabudau, apie 9.30 val. vakare. Išgirdau triukšmą prie savo palapinės. Pamaniau, gal kas susimušė? Praskleidžiau palapinę ir maždaug už 20 metrų pamačiau žmogų, nešiną rusišku Kalašnikovo automatu. Jis dėvėjo vietinę kamufliažinę uniformą. Tada, tiesiai priešais savo palapinę, pamačiau kažką su teroristu. Jo vardas buvo Ernestas, alpinistas iš Lietuvos. Ir jis kartojo: „Aš ne amerikietis. Aš ne amerikietis“, - pasakojo Sh. Khanas.

Pakistaniečio teroristai pasigailėjo.

„Tada pamačiau du žmones, einančius mano palapinės link. Su dideliu Kalašnikovu ir peiliais rankose. Bandžiau slėptis. Šautuvo vamzdis įlindo į mano palapinę, ir vienas jų suriko „Eik! Eik!“. Sakiau „Aš pakistanietis. Aš iš Hunzos. Aš izmailitas. Maldauju!“ - kraupų pasakojimą tęsė alpinistas.

Tada teroristai jo paklausė, turi pinigų.

„Pasakiau, taip, turiu šiek tiek (pinigų – DELFI). Jie sakė, gerai, ištrauk pinigus. Taigi bandžiau lįsti atgal į palapinę ir paimti pinigus, bet jie ėmė batais spardyti man galvą ir ištraukė mane iš palapinės. Jie pasakė: „Mums tavęs dėl pinigų nereikia. Tiesiog eik“, - pasakojo Sh. Khanas.

Pasak jo, iš visų alpinistų pirmiausiai surinkti pinigai – doleriai, eurai. Po to – palydoviniai telefonai, racijos, kompiuteriai. Įrangą teroristai sunaikino šūviais arba daužydami akmenimis.

Pakistanietį išgelbėjo religija. Jis ir dar keli musulmonai buvo atskirti nuo likusių alpinistų. O tada prasidėjo skerdynės.

„Taigi jie mus paleido, bet pasakė: „Nėmėginkite žiūrėti aukštyn. Klūpėkite ant kelių“. (...) Tada staiga išgirdau šūvius. (...) Po to prasidėjo šūvių serijos. Tris kartus. Brrr. Brrr. Brrr. Tris kartus. Štai taip. Tada (talibų – DELFI) lyderis, tas kvailas šlykštus žmogus, pasakė: „Dabar nustokit šaudyti, nešaudykite į nieką“. Ir tada tas kalės vaikas atsistojo tarp kūnų ir asmeniškai šaudė į kiekvieną iš jų. Dun. Dun. Dun. Jis nušovė visus“, - sakė Sh. Khanas.

Pasak jo, teroristai kartojo islamistinius šūkius, o vienas pareiškė, jog tai kerštas už Osamą bin Ladeną.

Skerdynių per plauką išvengęs lenkas: tai blogiau nei rusiška ruletė

Lenkų alpinistas Boguslawas Magrelis, išgyvenęs skerdynes Pakistane, Nanga Parabat viršukalnės apylinkėse, išplatino viešą kreipimąsi, kuriame ragina visus atsisakyti bet kokių planų vykti į šią šalį. „Kelionė į Pakistaną tokioje situacijoje – daugiau nei rusiška ruletė. O visa savigyra „aš susitvarkysiu“ baigsis kartu su Kalašnikovo automato spragtelėjimu“, - rašo alpinistas.

B. Magrelis buvo tarp kelių dešimčių alpinistų, kurie šturmavo Nanga Parabat talibų išpuolio metu.

„Į ateitį žvelgėme gana optimistiškai, nes kalno pabėdėje sutikome stiprias (alpinistų – DELFI) komandas iš Pakistano, Ukrainos, tarptautinę komandą iš Rusijos, Lenkijos, Lietuvos, Latvijos, Azarbaidžano, dar vieną grupę iš ukrainiečių ir slovakų. Be to, atvyko šerpai su keturiais klientais iš Kinijos bei himalaistas iš Turkijos. Iš viso prie kalno atvyko apie 50 alpinistų. Ir tada mus užklupo didelė nelaimė“, - prisimena B. Magrelis.

Lenkas atvirai dalijasi įspūdžiais iš talibų antpuolio.

„Mūsų stovyklą prie Nanga Parabat ginkluoti, talibais prisistatę žmonės užpuolė naktį iš birželio 22-osios į 23-ąją. Stovyklą apsupo, visus alpinistus ištraukė iš palapinių, suriško, apiplėšė, o po to – sušaudė. Talibai buvo nusivylę, kad jiems nepavyko sučiupti amerikiečių, ir pareiškė, kad tai kerštas už Osamos bin Ladeno nužudymą. Egzekucijos aplinkybės man žinomos, bet jomis čia nesidalinsiu. Šiose žvėriškose žudynėse gyvybes prarado 11 žmonių, tarp jų – daug puikių alpinistų. Kitiems alpinistams mirties pavyko išvengti, nes jie nakvojo kalnų stovyklose“, - šiurpiais prisiminimais dalijas B. Magrelis.

Tarp mirties išvengusių alpinistų buvęs lenkas apie tragediją sužinojo iš kinų alpinisto – jis sugebėjo pabėgti iš skerdynių vietos.

„Pabėgimo metu mūsų kolega iš Kinijos buvo pašautas į ausį, bet palydoviniu telefonu jam pavyko informuoti savo agentūrą Nepale, kuri tuoj pat įspėjo Nazirą Sabirą Pakistane. Garsus alpinistas iškart informavo Pakistano kariuomenę, kuri į bazę išsiuntė sraigtasparnius“, -tęsia B. Magrelis.

Su kariškių palyda nuo kalno nusileidę alpinistai buvo saugūs. Bet taip nesijautė. „Tąnakt niekas nemiegojo“, - rašo lenkas.

Alpinistas ragina visus – ir alpinistus, ir paprastus turistus – atsisakyti kelionių į Pakistaną.

„Visi, kurie planuoja keliones į Pakistano kalnus, turėtų pergalvoti savo planus, nes talibai oficialiai informavo, kad turistai bus kitų išpuolių taikiniais. Reikia taip pat pabrėžti, kad tai visiškas jų teroristinės veiklos pasikeitimas, kadangi lig šiol užsienio turistų jie nepuldinėjo. (...) Apeliuoju į visus, kad peržiūrėtų savo planus. Nes šioje situacijoje kelionė į Pakistaną – daugiau nei rusiška ruletė. O visa savigyra „aš susitvarkysiu“ baigsis kartu su Kalašnikovo automato spragtelėjimu“, - teigia B. Magrelis.

Premjeras pagerbs E. Markšaičio atminimą

Sekmadienį į Lietuvą turėtų būti parvežti Pakistane per teroro aktą žuvusio alpinisto Ernesto Markšaičio palaikai. Tuo pat automobiliu į Lietuvą grįžta ekspedicijoje dalyvavęs alpinistas Saulius Damulevičius.

Specialiai pritaikytas automobilis pasirinktas, kai Ukrainoje sugedo lėktuvas, skridęs iš Pakistano ir turėjęs vėliau atskristi į Vilnių. Kaip BNS informavo Lietuvos alpinizmo asociacija, sekmadienį prieš vidurdienį automobilis jau vyko per Lenkiją.

"Liūdna diena Lietuvai, su dideliu liūdesiu šiandien pasitinkame pirmą civilį teroro auką Ernestą Markšaitį, Pakistane nužudytą alpinistą", - parašė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius socialiniame tinkle "Twitter".

A. Butkevičius: sieksime, kad žudikai būtų surasti ir nubausti

Premjeras Algirdas Butkevičius dėl teroristų išpuolio keičia darbotvarkę. Sekmadienį pranešta, jog Vyriausybės vadovas pirmadienį vyks į Vilniaus arkivyskupijos laidojimo paslaugų centrą ir ten pagerbs talibų nužudyto alpinisto E. Markšaičio atminimą.

„Dėl Lietuvos alpinisto Ernesto Markšaičio žūties reiškiu nuoširdžią užuojautą artimiesiems, kolegoms alpinistams ir visai šalies sporto bendruomenei.

Po tragiškų įvykių Miuncheno olimpiadoje teroristai vėl pasikėsino į taikos pasiuntinius – sportininkus. Lietuva, kaip terorizmą ryžtingai smerkianti valstybė, sieks, kad nusikaltimo autoriai būtų surasti ir deramai nubausti“, - sekmadienį išplatintame pareiškime teigia A. Butkevičius.

E.Markšaitis žuvo per teroristinį išpuolį prieš savaitę naktį į sekmadienį. Per ataką vieno aukščiausių kalnų pasaulyje Nanga Parbato bazinėje stovykloje iš viso žuvo 11 žmonių.

Atsakomybę už išpuolį prisiėmė Pakistano Talibanas, kuris teigė taip keršijęs už savo lyderio pavaduotojo mirtį per Jungtinių Valstijų bepiločio lėktuvo reidą praėjusį mėnesį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (802)