Viduryje ežero parodė nuogą užpakalį

Ko gero, įžūliausias brakonieriavimo  atvejis fiksuotas šią vasarą, kuomet Gulbio ežere poilsiautojai aptiko tinklus, į kuriuos įsipainiojo jų motorinė valtis.  

Kai žmonės pradėjo tinklą pjaustyti, bandydami atlaisvinti variklio sraigtą, prie jų valtimi priplaukė vyras su moterimi ir ėmė necenzūriniais žodžiais įžeidinėti, o kad nepasitenkinimas būtų išreikštas dar įtikinamiau, į šeštą dešimtį įkopusi moteris poilsiautojams parodė nuogą užpakalį, nekreipdama dėmesio į tai, kad valtyje buvo ir mažametis vaikas. Po to ji išsitraukė pastatytą tinklą ir grįžo į krantą.

Vėliau buvo nustatyta ir daugiau įžūlaus incidento detalių – brakonieriaujanti moteris buvo girtut girtutėlė, atvykusius aplinkosaugininkus išplūdo necenzūriniais žodžiais, švaistėsi peiliu ir apgadino inspektorių atsivežtą pripučiamą valtį, o vėliau paskambinusi policininkams pareiškė, kad ją aplinkosaugininkai prievartauja.

Brakonieriavusiai moteriai už neteisėtą žvejybą surašytas administracinės teisės pažeidimų protokolas, paimta valtis. O už piktybiškai sugadintą valstybės turtą ir chuliganišką elgesį jos laukė atskira procedūra.

Lašišoms egzekuciją surengė penkiolikmečiai
Vaikų sugauta lašiša

Dar vienu įžūliu metų brakonieriavimu galima būtų įvardyti Vilnelės upėje lapkričio pabaigoje lašišas gaudžiusių trijų nepilnamečių paauglių poelgį. Aplinkosaugininkai gavo pranešimą, kad lašišų neršto metu Vilnelės upėje trys paaugliai – vienas dešimties, kiti du penkiolikos metų amžiaus - spėjo subrakonieriauti 1,10 cm ilgio maždaug 15 kg sveriančią lašišą. Lašišos patinas buvo rastas visas kruvinas, kaip spėja inspektoriai, žuvis buvo sužalota kabliavimo įrankiais.

Užuot ėję į mokyklą, vaikai nuo septintos valandos ryto sėlino prie upės ir brakonieriavo. Policijoje pažeidėjai prisipažino iš viso sugavę 15 lašišų. Už šį nusižengimą bus baudžiami nepilnamečių tėvai.

Reiduose pastoviai dalyvaujantys neetatiniai aplinkos inspektoriai GRYNAS.lt yra sakę, kad vaikų brakonieriavimas nėra retas reiškinys. Dažniausiai į nusikalstamą veiklą įtraukiami vaikai iš asocialių šeimų.

Lūšį įsigudrino „įkalinti“ kilpoje
Kilpoje lūšį suradęs vyriškis aplinkosaugininkams sukėlė įtarimų

Brakonierystė smerktinas reiškinys dėl neigiamo poveikio aplinkai, blogo pavyzdžio visuomenei, tačiau ne mažiau svarbus ir kitas aspektas, ar pažeidėjas, padaręs blogą poelgį, gailisi, ar prisipažįsta klydęs ar nori pasitaisyti ir savo klaidų nebekartoti. Būna ir tokių brakonierių, kuriuos lyg ir gailisi, tačiau vėliau vėl viršų ima godumas, begėdiškumas. To pavyzdys galėtų būti visai šviežias incidentas Molėtų rajone, Maciūniškių kaime. Gruodžio 15-ąją aplinkosaugininkai sulaukė vietos gyventojo skambučio. Šis pranešė, kad kilpoje sugauta lūšis. Inspektoriai atvykę į įvykio vietą susidūrė su įžūliu pažeidėju – jiems paskambinęs vyras staiga prarado atmintį ir viską, ką pasakė anksčiau, ėmė neigti.

Vietinis kaimo gyventojas kategoriškai atsisakė parodyti, kur miške aptiko lūšį ir kur padėjo nuimtą nuo gyvūno kaklo kilpą. Aplinkosaugininkams šis žmogus jau gerai žinomas – jį teko net septynis kartus bausti už brakonieriavimą.

Kadangi lūšis yra saugomas gyvūnas, jį sunaikinus gamtai padaryta didelė žala. Ji įvertinta beveik 18 tūkst. litų. Teisėsaugos institucijos pradėjo ikiteisminį tyrimą, kad nustatytų šią žalą laukinei gyvūnijai padariusius asmenis.

Prisimedžiojo tiek, kad teks atlyginti 60 tūkst. žalą
Brakonieriai šalia nukankintų žvėrių, kurie jiems atsies daugiau nei 60 tūkst. litų

Į istoriją kaip viena didžiausių gamtai padarytų žalų turėtų įeiti ir neeilinis atvejis Ignalinos rajone, kuomet Kazitiškio kaime esančiame miške kilpomis subrakonieriauti du briedžiai ir elnias. Tai nutiko šių metų rugsėjo pabaigoje. Aplinkosaugininkai įvykio vietoje rado tauriojo elnio kailį, vidaus organus su šonkauliais ir briedžio kanopas. Taip pat netoliese rasta ir kitų dorojimo atliekų – briedžio galva su ragais, kanopos, 2 paspęstos kilpos iš virvutės ir 8 kilpos iš plieninio troso. Taip pat rasta statomų tinklų, medžioti kilpoms naudojamo plieninio lyno.
Preliminariais paskaičiavimais, gamtai padaryta žala gali siekti apie 60 tūkst. Lt.

Aplinkos ministerijos viceministras Linas Jonauskas GRYNAS.lt žurnalistams tuomet yra sakęs, kad tai yra vienas įžūliausių šių dienų brakonieriavimo atvejų. Tokių dalykų Lietuvoje jau seniai nebuvę.

„Tai turėtų būti trečia pagal dydį gamtai padaryta žala nuo to laiko, kai sustiprinome aplinkos apsaugos kontrolę. 100 tūkst. litų žala buvo fiksuota Utenos regione už neteisėtai sugautus ungurius. Antra pagal dydį žala priskaičiuota Vilnelėje sugavus daugybę šlakių. Tuomet ji siekė virš 70 tūkst. litų. O dabartinė žala taip pat turėtų įeiti į istoriją kaip didžiausia“, - sakė L. Jonauskas.

Elnių galvas be skrupulų išmetė į griovį


Vieta, kur rastos tauriųjų elnių liekanos
Pasvalio rajone užfiksuotas brakonieriavimo atvejis taip pat nusipelno įžūliausiojo vardo. Šių metų vasario mėnesį Telžių kaimo teritorijoje, melioracijos griovyje, aplinkosaugininkai rado 4 tauriųjų elnių patinų galvas ir kailius. Inspektorių paskaičiuota žala aplinkai siekia 76 720 litų. Pagal baudžiamojo kodekso straipsnį vyksta ikiteisminis tyrimas.

GRYNAS.lt primena, kad aplinkosaugininkai, gaudydami brakonierius, neretai susiduria su realiu pavojumi savo sveikatai ir gyvybei, todėl nusipelno didelio visuomenės palaikymo ir pagarbos jų atliekamam darbui. Siūlome prisiminti reportažą iš aplinkosaugininkų kasdienio darbo su pažeidėjais.

Naujaisiais 2015-aisiais metais aplinkosaugininkai žada brakonierius griebti dar tvirčiau - jeigu bus pritarta Aplinkos ministerijos siūlomiems pakeitimams, bus konfiskuojami pažeidėjų automobiliai ne tik darant medžioklės pažeidimus, bet ir dėl žvejybos pažeidimų. Taip pat norima įteisinti nuostatą, kad pažeidėjai, negalėdami susimokėti skirtų baudų, turėtų atlikti viešuosius darbus.