Pasak konferenciją-diskusiją inicijavusios Anykščių rajono savivaldybės, idėja draugėn suburti aplinkinių rajonų savivaldybių atstovus kilo paaiškėjus, kad atliekų tvarkymo srityje įvedamos naujovės nėra tokios paprastos, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio, teigiama savivaldybės pranešime spaudai.

„Atliekų tvarkymo klausimas – opus tiek didmiesčiuose, tiek ir mažesniuose miestuose. Turėjome klausimų šios srities specialistams, o kad pasidalijimas patirtimi būtų dar efektyvesnis – pasikvietėme kaimynus iš gretimų rajonų, kaip paaiškėjo konferencijos-diskusijos metu, turėjusius ne tik klausimų, bet ir įdomių pastebėjimų bei patarimų“, - sakė Anykščių rajono savivaldybės meras Kęstutis Tubis.

Konferencijoje dalyvavę atstovai iš Anykščių rajono savivaldybės, Aplinkos ministerijos, UAB „Informatikos ir ryšių technologijos centro“, UAB „Utenos atliekų tvarkymo centro“ bei UAB „Jostra“ skaitė pranešimus, susijusius su dvinarės įmokos administravimo sistema, pastarosios įgyvendinimui reikalingais sprendimais. Aptarti buvo ir dvinarės įmokos dydžio nustatymo bendrieji reikalavimai, diskutuota, kokius darbus savivaldybės turi atlikti, kad naujos apmokestinimo sistemos už komunalinių atliekų tvarkymą įvedimas būtų sėkmingas.

Aplinkos ministerijos Atliekų departamento direktorius Dalius Krinickas teigiamai įvertino šią Anykščių rajono savivaldybės iniciatyvą ir džiaugėsi savivaldybių susidomėjimu. Taip pat informavo konferencijos dalyvius, kad ateinantį trečiadienį, vasario 10 d. rinkliavos ar kitos įmokos už komunalinių atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą dydžio nustatymo taisyklės bus pateiktos tvirtinti Vyriausybei. Vadovaujantis Vyriausybės nutarimu patvirtintomis taisyklėmis, savivaldybės turės parengti dvinarės įmokos skaičiavimo metodikas ir perskaičiuoti esamas įmokas už komunalinių atliekų tvarkymą.