Dalis įmonių atliekas kaupdavo net pusę metų

Šeštadienį po vidurdienio nuotykių parke „Uno“ rinkosi akcijoje dalyvavę talkos dalyviai masiniam piknikui. Tiesa, aikštelėje būriavosi daugiau pačių organizatorių, patrulių bei politinių partijų atstovų nei paprastų žmonių. Organizatoriai aiškino, kad dalis akcijos dalyvių piknikus organizavosi tvarkymosi vietose, todėl nebeatvyko į masinį pikniką.

Šiemet akcijos dalyvių talkas prižiūrėjo „DAROM“ patruliai, kurių pagrindinė užduotis – prižiūrėti, kad į akcijos šiukšlių surinkimo vietas nebūtų nešama kitų buitinių atliekų – tikintis, kad jas atliekų tvarkytojai išveš nemokamai.

„Mes darom“ direktorė Roberta Ažukaitė GRYNAS.lt teigė, kad anksčiau žmonės sunešdavo atliekas ne tik iš namų, bet taip elgdavosi ir įmonės, todėl atsirasdavo gyventojų skundų, kad šiukšlės nėra laiku sutvarkomos.
R. Ažukaitė su patruliais/ D. Labučio nuotr.

„Atnešdavo ne tik pavieniai žmonės, bet ir didelėmis mašinomis atveždavo įmonės. Tokių dalykų pasitaikydavo – jie kaupdavo pusę metų, laukdavo akcijos ir atveždavo. Norisi, kad taip nebūtų”, - sakė R. Ažukaitė.

Jos teigimu, nors švaros akcija vykdoma jau septintus metus, gyventojai aktyviai įsijungia ir šiukšlių kiekiai mažėja. “DAROM” direktorė patikino, kad šiemet akcijos dalyvių surinktos atliekos bus išvežamos kaip įmanoma greičiau, tikimasi, kad tai pavyks padaryti dar per šį šeštadienį.

„Atliekų atsirasdavo, nes žmonės per naktį būdavo suveža savo atliekas į jau sutvarkytus taškus. Tuomet žmonės skambindavo ir informuodavo, kad šiukšlės neišvežtos. Šiemet labai akcentavome, kad yra patvirtinti “DAROM” taškai, jie suderinti su savivaldybėmis ir tik iš jų bus vežamos šiukšlės”, - sakė R. Ažukaitė.


Mieste šiukšlių beveik nėra, sudėtingiau – prie sodų bendrijų

Pikniko metu kalbintas viceministras Almantas Petkus pasakojo, kad vienas netikėčiausių radinių tvarkantis apie Neries pakrantę ties Šilo tiltu – švirkštai. Daugiausiai, jo teigimu, vis dėlto rasta plastikinių pakuočių, kurių problemą turėtų išspręsti depozito sistemos įvedimas, planuojamas nuo 2015-ųjų.

„Kaip įprasta kiekvienais metais talką organizuoja Vilniaus apsaugos departamentas, šįkart prisijungė ir ministerija. Pernai turėjome kiek kitokį matymą ir tvarkėme prie sodų bendrijų. Palyginimui galiu pasakyti, kad šiemet mieste situacija jau yra labai gera, šiukšlių praktiškai nėra“, - pasakojo akcijoje dalyvavęs A. Petkus.
Almantas Petkus su "DAROM" komanda

Jis sako, kad kur kas sudėtingesnė situacija yra prie sodų bendrijų: „Siūlysiu, kad ateityje organizuojant tokias akcijas labiau būtų kreipiamas dėmesys būtent ten”.

Žvejai apsupti iš abiejų pusių

Šeštadienio rytą prie Šilo tilto iš Šiaurės miestelio pusės atvyko Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento pareigūnai, Aplinkos ministerijos darbuotojai, viceministrai Linas Jonauskas, Almantas Petkus, ministras Valentinas Mazuronis ir vietiniai gyventojai.
VRAAD direktoriaus pavaduotojas Juozas Dautartas, pradėdamas tvarkymosi akciją visus perspėjo, jog rastų švirkštų neliestų ir apie juos informuotų jį.
Akcija „Darom“ , Valentinas Mazuronis
„Aš specialų maišelį turiu ir tokias atliekas surinksiu. Suprantu, kad sunku, bet pagal galimybę rastas atliekas reikėtų ir rūšiuoti“, - kalbėjo aplinkosaugininkas. Jis taip pat susirinkusiems parodė į Neries upėje gumine valtimi kursuojantį aplinkosaugininkų ekipažą.
Valentinas Mazuronis
Dėl šiukšlintojų nubaudimo, matau du kelius: pirma, juos sudrausmintų visuomenės narių aktyvumas, fotografavimas, pranešimas. Antras kelias – tose vietose, kur tikrai dažnai išmetamos padangos, kaupiasi sąvartynai, yra statomos mini kameros.

„Jie jau nuo 9 valandų ryto tikrina žvejus – ar turi leidimus ir ar susirenka aplink save šiukšles. Taisyklės numato, kad jie turi aplink save šiukšles susirinkti“, - priminė J. Dautartas.

Suteikus žodį ministrui Valentinui Mazuroniui šis pasisakė trumpai: „Ačiū visiems, kad atėjot, ir darom!”,- paragino ministras.
Nuo 10 iki 12 val. planuojama išvalyti teritoriją nuo Šilo tilto iki Valakampių paplūdimio.
Aplinkosaugininkai jau iš anksto pastebėjo, jog itin daug šiukšlių prisikaupę šioje atkarpoje esančioje garlaivių prieplaukoje.
„Eidami pakrante neskubėkite praeiti to išsikišimo, nes ten iš tiesų yra daug šiukšlių“, - teigė J. Dautartas. 

Vilniuje pradedamos statyti kameros

Praėjusiais metais akcijos „Darom“ dalyviai pasklido po miškus arba miestuose esančius didesnius parkus. Šįmet buvo nusitaikyta į Neries paupį.  Taip pat praėjusių metų akcijos metu paskelbta, jog netrukus bus padidintos baudos šiukšlintojams ir iš tiesų – vos už kelių dienų bauda už aplinkai padarytą žalą numetus šiukšlę pasiekė 500 litų, o už didesnius atliekų kiekius – perkopė 1000 litų.

GRYNAS.lt akcijos metu ministro teiravosi, ar bus imamasi kokių nors veiksmų, kad daugiau šiukšlintojų būtų nubaudžiama. „Manau, kad šiukšlių vis dar yra labai daug. Ir miškuose, ir pačiuose gyvenamuose rajonuose – mums panosėj. Šiandien eisime praktiškai per Vilniaus miesto centrą ir manau, kad deja, bet šiukšlių čia rasime ne kiek ne mažiau, nei miškuose, – kalbėjo V. Mazuronis. – O dėl šiukšlintojų nubaudimo, matau du kelius: pirma, juos sudrausmintų visuomenės narių aktyvumas, fotografavimas, pranešimas. Antras kelias – tose vietose, kur tikrai dažnai išmetamos padangos, kaupiasi sąvartynai, yra statomos mini kameros. Bandome užfiksuoti pažeidėjus ir juos nubausti. Turime keisti savo mąstymą ir mentalitetą, nes juk prie kiekvieno šiukšlintojo aplinkosaugininko nepastatysi. Dabar jau ta juridinė bazė – baudos, yra pakankamos. Teliko vienas tikslas – bausmės neišvengiamumas.“
Ilma Skukauskaitė
Nesvarbu, ar aš šiukšlinu, ar kitas šiukšlina – jei galiu prisidėti tvarkant aplinką, tai ir prisidėsiu. Ar yra dar vietų Vilniuje, kurios būtų neapšiukšlintos? Na, kas ieško, tas randa.

Aplinkos ministras atskleidė, kad VRAAD pagal savo finansines galimybes stato vaizdo kameras tose vietose, kur sutvarkius sąvartyną jis vėl atsiranda. 

„Tačiau svarbesnė priemonė – mūsų visų nepakanktumas, bendras ir noras ir siekis pakeisti tą situaciją. Pranešimas apie šiukšlintoją – čia ne skundimas. Geriausia, pačiam šiukšlinančiam žmogui prieiti ir pasakyti, bet jeigu jis nereaguoja, tai teks pasitelkti aplinkosaugos pareigūnus, kad žmogui paaiškintum: juk tu tas šiukšles meti man, mano vaikams ir sau ant galvos“, - dėstė aplinkos ministras.

GRYNAS.lt akcijos išvakarėse kalbintas šešėlinis premjeras Andrius Kubilius teigė, kad akcijoje nedalyvaus, nes Vilniuje šeštadienį nebus, tačiau tikino, kad asmeninę tvarkos akciją jis vykdo nuolat, prie namų prižiūrėdamas, kad miškelyje būtų švaru. Nors šalies Prezidentė Dalia Grybauskaitė šeštadienį bus išvykusi su į Šiaulius, jos komanda 10 val. dalyvaus talkoje, kurios metu bus tvarkomas Verkių regioniniame parke esantis Staviškių piliakalnis.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė bei premjeras Algirdas Butkevičius išvyko į medelių sodinimo renginius.

Akcijos dalyvė: gamta mums duoda tiek daug - turime kažką sugrąžinti

Šįmet akcijoje iš pirmo žvilgsnio dalyvavo mažiau tvarkytojų, tačiau viena iš surinkti šiukšlių atėjusių žmonių, Daiva Astasevičiūtė teigė, kad nepastebi, jog akcijos mastas mažėtų. Vis tik moteris pripažino, jog norėtųsi tikėti, kad žaliosios erdvės šiukšlinamos mažiau, tačiau vizualiai to kol kas nematyti.

Kita akcijos dalyvė Ilma Skukauskaitė nesinervino, kad galbūt netrukus po akcijos pakrantės vėl „pasipuoš“ šiukšlėmis.

„Matau šioje akcijoje prasmę. Visų pirma dėl savęs – ne dėl kažko kito. Ir man gal ne tiek svarbu sutvarkyti, kad ten kur buvo šiukšlių, jų nebūtų, tačiau aš labai myliu gamtą. Pati mėgstu joje būti ten, kur yra švaru, tvarkinga. Ir šiukšlės man yra tas daiktas, ko gamtoje tikrai neturėtų būti. Juk gamta mums duoda labai daug – turime jai kažką grąžinti. Nesvarbu, ar aš šiukšlinu, ar kitas šiukšlina – jei galiu prisidėti tvarkant aplinką, tai ir prisidėsiu. Ar yra dar vietų Vilniuje, kurios būtų neapšiukšlintos? Na, kas ieško, tas randa. Visus paraginčiau atsiversti internetą, o jei negali – paskambinti į regioninių parkų direkcijas ir tikrai ras nuostabių vietų visai netoli Vilniaus. Pati nuolat ieškau tokių vietų, kur dar nesu buvusi – praeitą savaitę štai apsilankiau Varnikų pažintiniame take netoli Trakų. Nuostabi vieta. O dėl šiukšlių... Tikiuosi žmonių sąmoningumo, kad visi norės gyventi švaroje“, - kalbėjo upės pakrantę tvarkiusi moteris.

Prisijungė ir mažų parduotuvių tinklo darbuotojai

Pavasarinėje švarinimosi akcijoje „Darom“ vis dažniau galima išvysti ne tik aplinka besirūpinančius piliečius, bet ir socialiai atsakingus įmonių kolektyvus. Prekybos įmonių aljansas AIBĖ taip pat kiekvienais metais sujungia savo parduotuvių darbuotojus Lietuvoje ir Latvijoje vieningam rūpesčiui gamta – daugiau nei 140-ies AIBĖ parduotuvių Lietuvoje darbuotojai jau balandžio viduryje prisijungė prie švarinimosi akcijos.
Prekybos įmonių aljanso „AIBĖ“ darbuotojai tvarko Siesarties upelio pakrantę ties Šakiais

„Prie „Darom“ akcijos mūsų tinklas, siekdamas tapti šio pavasarinio tvarkymosi dalimi, jungiasi jau nebe pirmus metus. Kaskart pritraukiame ne tik vis daugiau aljanse esančių parduotuvių darbuotojų, bet ir gyventojų bendruomenių, – sako bendrovės „Aljansas AIBĖ“ verslo plėtros departamento vadovas Aidas Kaubrys. – Šiandieninis klientas yra itin reiklus ne tik prekybos vietai, prekei, jos kainai, kokybei bei prekinei išvaizdai, bet ir aktyviai domisi parduotuvių pozicija aktualiais visuomenei klausimais – nuo ekologijos, pagalbos žmonėms, paramos vaikams iki dalyvavimo švietimo akcijose. Bendruomeniškumo jausmas bei pilietiškumo aspektas yra labai svarbus tiek vartotojui, tiek ir mums patiems“. 

Pasak A.Kaubrio, didmiesčiuose yra sunkiau užmegzti artimą ryšį su pirkėju,tuo metu mažesniuose Lietuvos miesteliuose pardavėjas dažnai tampa ir draugu, ir patarėju, ir visiems atpažįstamu veidu miestelyje.

Vieni verslininkai dalyvavo, kiti - ne

Žymūs Lietuvos verslininkai ir ekonomistai į „Darom“ akciją žiūri šiek tiek atsainiau. Dauguma jų visuomeninėje akcijoje dalyvauti nežada. Dažniausiai nurodomos priežastys – periodiškai tvarkoma aplinka, įtempta darbotvarkė, jau suplanuotas laisvalaikis.

Ignas Staškevičius
„Šiemet akcijoje „DAROM“ dalyvauti organizuotai, su komanda, neplanavau. Akcijai tikrai pritariu, o ką tvarkyti visada yra, tai galima padaryti ir šiandien, ir rytoj, ir poryt. Mes ir su bėgikų klubo nariais kartas nuo karto patvarkome trasas, kur patys bėgiojame, ir pajūryje šiukšles renkame. Akcija, žinoma, graži, bet aš šiek tiek atitrūkęs nuo lietuviškų realijų, tad neturėjau progos suderinti, prie ko prisijungti. Dėl šeštadienio akcijos – elgsiuos, kaip išeis“, - DELFI sakė didžiausio Baltijos šalyse prekybos tinklo „Maxima“ vienas įmonių grupės akcininkų Ignas Staškevičius.
D. Mockus
Akciją patys pasidarome prie namų. Ateina pavasaris ir, jei nenori gyventi šiukšlyne, imi maišus ir susirenki šiukšles.

Jis laikosi nuomonės, kad jei neras prie ko prisijungti, aplinką tvarkyti galima ir savarankiškai.
„Esu labai didelis tvarkos šalininkas ir toje aplinkoje, kur gyvenu, kiekvienais metais darome talkas ir tvarkome aplinką. Dėl rytojaus (pašnekovas kalbintas penktadienį - red. past.) - esu truputėlį kitaip dieną susiplanavęs – turiu vienintelę galimybę nueiti į „Restą“ parodą. Ji vyksta vieną kartą metuose, o aplinką jau esame sutvarkę truputėlį anksčiau, tad šiuo atveju prioritetą atiduotu statybų parodai - labai dideliam įvykiui statybų pasaulyje“, - pasakojo.„Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis.

Verslininkas dėsto, jog jeigu parodos laikas nebūtų sutapęs su „Resta“, jis aplinkosaugos akcijoje būtų dalyvavęs: A. Avulis sako akciją remiantis ne vienerius metus.

Bankininkai mieliau renkasi asmenines tvarkymosi akcijas

Arvydas Avulis
Didžiųjų šalyje veikiančių bankų ekonomistai aplinką planuoja tvarkyti atsižvelgdami į kitus savaitgalio planus.

„Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis teigė šeštadienį visuotinėje tvarkymo akcijoje nedalyvausiantis, tačiau turi individualių planų tvarkyti aplinką sekmadienį. SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda prisipažino, kad „Darom“ akcijoje nėra dalyvavęs, tačiau tik dėlto, kad tvarkyti aplinką yra linkęs kone kasdien.

„Kartais nuo karto išeinu už tvoros surinkti vieną kitą šiukšlę, kuri man akis bado. Atvirai pasakysiu, stengiuosi tą lopinėlį, kurį užmato mano akis, prižiūrėti kiekvieną dieną“, - kalbėjo jis. Ar šiemet ekonomistas prisijungs prie ekologijos entuziastų, priklausys nuo to, ar jam savaitgalį pavyks likti Vilniuje.
I. Staškevičius
Akcijai tikrai pritariu, o ką tvarkyti visada yra, tai galima padaryti ir šiandien, ir rytoj, ir poryt. Mes ir su bėgikų klubo nariais kartas nuo karto patvarkome trasas, kur patys bėgiojame, ir pajūryje šiukšles renkame.

Į politiką pasukęs iš azartinių lošimų verslą sukūręs Antanas Guoga aplinkosaugos akcijoje planuoja dalyvauti. „Be abejo, dalyvausiu, dalyvaus ir mano savanoriai. Planuojame Lentvario parke tvarkytis nuo 10 valandos ryto, ten dirbsime su 30-ies žmonių komanda. Kitos mūsų komandos tvarkysis dar 12-oje vietovių“, - sako jis. Anot A. Guogos, aplinką jis planuoja tvarkyti apie 1,5 valandos.

Antanas Guoga
„MG Baltic“ vadovas Darius Mockus taip pat teigė tvarkymosi akciją susiorganizuojantis asmeniškai: „Akciją patys pasidarome prie namų. Ateina pavasaris ir, jei nenori gyventi šiukšlyne, imi maišus ir susirenki šiukšles“. Verslininkas teigė, kad jo namų apylinkes neretai prišiukšlina į nuošalią vietą atvažiavę gyventojai su automobiliais, kurie vėliau nesibaimina šiukšles mėtyti per automobilio langus.Upės pakrantę tvarkantis V. Mazuronis: šiukšlintojus sudrausminsime kameromis ir vieni kitų aktyvumu.