„Teismas jau nustatė, kad priemonės, kurių ėmėsi Aplinkos apsaugos agentūra, buvo neadekvačios. Dėl EPA licencijos panaikinimo, galėjusio sukelti grėsmę visuomenės sveikatai taip pat vienareikšmiškai pasisakė atsakingi šalies politikai, teisininkai, nepriklausomi aplinkosaugos žinovai. Faktas, kad kontroliuojančios institucijos neturi jokių priekaištų dėl EPA einamosios veiklos, agentūros sprendimas atsiimti skundą, ginčijantį Administracinio teismo sprendimą grąžinti asociacijai veiklos licenciją, dar kartą patvirtina, kad EPA veikla buvo ribojama skubotai ir nepagrįstai“, – sako Mantas Varaška, EPA direktorius.

Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas reagavo į viešojoje erdvėje išsakytus politikų ir verslo atstovų priekaištus dėl to, jog aplinkosaugos institucijų sprendimų galimai ne visuomenės interesu, o bandymais daryti įtaką verslui ir atliekų tvarkymo rinkai grįstų ministerijai pavaldžios institucijos sprendimų teigė, kad tokiu būdu paprasčiausiai atliekama kontrolės funkcija. Ministras gynė pavaldžių institucijų reiklumą, tačiau pripažino, jog visi Asociacijos dokumentai jas yra pasiekę ir pakvietė dalykiškai spręsti atliekų tvarkymo problemas.

„Asociacija, ją palaikantys politikai, kitos verslo grupės ir ministerija skirtingai vertina verslo atsakomybės ribas. Šį ginčą spręsime teisės aktų nustatyta tvarka, tačiau jis negali užgožti esminių ir skubiai spręstinų Elektronikos atliekų tvarkymo problemų. Vertinant atliekų tvarkytojų duomenis, panašu, jog Lietuva šiais metais neįgyvendins visų tokio tipo atliekų tvarkymo ES įsipareigojimų. Vis dėl to, dar turime laiko pasiekti tam tikrus rezultatus ir priimame aplinkos ministro kvietimą ieškoti dalykiškų sprendimų“, – sako M. Varaška.

Elektronikos platintojų asociacija vienija didžiausius elektros, elektroninės įrangos, baterijų bei akumuliatorių gamintojus ir importuotojus ir užima apie 70 proc. elektronikos atliekų tvarkymo organizavimo rinkos. Beveik 400 įmonių, tarp kurių „Maxima“, „Senukų“ prekybos centras, „Avitelos prekyba“, „TC prekyba“, „Ermitažas“ ir kt, yra patikėjusios EPA sutvarkyti savo gaminių atliekas.