Ši sankcija buvo pritaikyta ne iš karto – tik po trijų šiemet pareikštų įspėjimų. Du iš jų susiję su asociacijos EPA 2014 m. veiklos ataskaita. Vienas įspėjimas skirtas už tai, kad ši ataskaita iš viso nebuvo pateikta, o kitas – už neištaisytus jau pateiktos ataskaitos trūkumus, nes trūko dalies reikiamų dokumentų.

„Ministerija neskatina pavaldžių institucijų imtis drastiškų priemonių, bet net didžiausias išminčius nepatars, kaip neturint reikiamų dokumentų patikrinti, ar ši bene didžiausia šalyje elektronikos platintojų asociacija viską atlieka pagal įstatymą. O tai kontroliuoti – mūsų pareiga“, – sako aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas.

Aplinkos apsaugos agentūra dar š. m. liepos 27 d. kreipėsi į EPA, kad ši pateiktų trūkstamus 2014 m. ataskaitai dokumentus. Atsakas – tyla. Padėjo tik griežčiausia poveikio priemonė – rugsėjo 9 d. panaikinus dvi EPA licencijas, rugsėjo 21 d. ši asociacija pagaliau pateikė prašytus dokumentus. Šiuo metu Aplinkos apsaugos agentūra juos baigia tikrinti.

EPA atvejis – nei pirmas, nei paskutinis, pasak ministro, kai už pažeidimus panaikinamos veiklos licencijos. Įstatymo reikalavimai visiems vienodi. „Tačiau tai pirmas atvejis, kai dėl licencijų panaikinimo sukeliamas toks didelis triukšmas, tarsi tai būtų vienas svarbiausių valstybės rūpesčių. Taip, elektros ir elektroninės įrangos atliekų tvarkymo srityje yra nemažai problemų, bet jas reikia spręsti susėdus prie bendro stalo. Mes esame linkę diskutuoti. Ministerijoje šiuo tikslu net yra sudaryta neformali darbo grupė, kuri galbūt pasiūlys kai kurių teisės aktų pakeitimų“, – pranešime spaudai cituojamas K. Trečiokas.

Elektros ir elektroninės įrangos atliekų tvarkymo problemos nėra tik Lietuvos skaudulys. Kaip rodo neseniai „Interpolo“ atliktas tyrimas, net du trečdaliai ES šalyse surenkamų šių atliekų „sutvarkoma“ tik apskaitos dokumentuose. Tuo labiausiai pasižymi Rytų Europos valstybės.

Mūsų šalyje šiai problemai spręsti Aplinkos ministerija, ministro K. Trečioko žodžiais, toliau stiprins elektros ir elektroninės įrangos atliekų tvarkymo sektoriaus kontrolę ir tikisi rezultatyvaus dialogo su verslu, o ne trikdžių.