Aplinkos ministerijos Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento Molėtų rajono agentūros pareigūnai nuvyko į žvejų minėtą vietą ir sulaikė jau gerai pažįstamą O. M.

Šis „žvejys“ jau nevieną kartą baustas už įvairius žvejybos taisyklių pažeidimus. Tądien pažeidėjas žvejojo su septyniais skrituliais masalui naudodamas žuvelę, neturėdamas smaigų ir žvejybos leidimo. Tokiu neteisėtu būdu jau buvo spėjęs sugauti vieną lydeką.

LR ATPK 87 str.- 1 d. už tokius pažaidimus numato įspėjimą arba baudą nuo 7 iki 57 eurų su pažeidimo padarymo įrankių konfiskavimu ar be konfiskavimo. Taip pat už neteisėtu būdu sugautą žuvį teks atlyginti gamtai padarytą žalą.

Apie pažeidimus ir gamtai daromą žalą šiemet raginame visus dar aktyviau informuoti aplinkos apsaugos pareigūnus tiesiogiai arba Bendruoju pagalbos telefonu 112.

Žvejams mėgėjams primenama, kad nuo sausio 1 d. galioja draudimas žvejoti masalui naudojant žuvelę. Šis draudimas reikalingas todėl, kad žuvys šiuo metų laiku jau ruošiasi nerštui ir pats metas pradėti saugoti jų ramybę.

Be to, reikėtų atminti mokslininkų teiginius apie žvejybą skrituliais. Jie mano, kad žiemą taip gali būti labai stipriai sumažinama plėšrūnų populiacija. O plėšriosios žuvys yra labai svarbi ežero ekosistemos dalis. Vasarą, anot mokslininkų, žvejyba naudojant skritulius aplinkai kenkia mažiau. Todėl specialistai nerekomenduoja žiemą statyti skritulių.

Norint išsaugoti gausią plėšriųjų žuvų populiaciją geriau rinktis meškeres. Tai yra sportinė žvejyba. Laimikis greičiausiai bus mažesnis, tačiau taip prisidėsite prie žuvies išteklių išsaugojimo.

GRYNAS.lt primena, kad įsigaliojus draudimui aplinkosaugininkai nuolat organizuoja reidus tam, kad būtų nustatyti pažeidėjai. Reidai vyksta net tik darbo dienomis, bet ir savaitgaliais, kai ant ledo užlipa daugiausiai žvejų.

Aplinkosaugininkai džiaugiasi, kad didėja žvejų sąmoningumas ir žvejybos pažeidimų nustatoma vis mažiau. Tačiau pažeidėjų vis dar pasitaiko, todėl pareigūnai prašo ir žvejų, kurie turėtų būti suinteresuoti žuvų apsauga, pagalbos.

Taip pat aplinkosaugininkams informaciją teikia ir žvejybos parduotuvių darbuotojai. Kai kurie jų, pardavę, gyvas žuveles, apie tai praneša inspektoriams. O šie, pasinaudoję turima informacija, nuvyksta ant ledo ieškoti pažeidėjų.