Trečiadienį Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Lazdijų rajono agentūra gavo informacijos, kad Lazdijų r., Dervinių k., krūmuose pastatytos kilpos medžiojamiesiems gyvūnams gaudyti. Nedelsiant nuvykus į minėtą vietą rastos pastatytos 3 kilpos, o prie vienos iš jų sniege akivaizdžiai buvo matyti vieno asmens pėdsakai, kurie atvedė į netoliese esančią sodybą.

Apklausus sodybos šeimininkę ši kategoriškai teigė, kad sodyboje nieko nėra. Apžiūrint ūkinius pastatus ir sniege paliktus pėdsakus vieno ūkinio pastato viduje po šienu rastas „besiilsintis“ pilietis V.U.

Paklaustas, kodėl slėpėsi po šienu, pilietis paaiškinti negalėjo. Prispirtas neginčijamų įrodymų, pilietis, V.U. prisipažino, kad pats pasigamino kilpą iš troso ir vieną popietę pastatė vieną kilpą. Jis aiškino, kad per šį laikotarpį medžiojamųjų gyvūnų sugavęs nebuvo. Pažeidėjui už medžioklę draudžiamais įrankiais bei būdais surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas pagal LR administracinių teisės pažeidimų kodekso 85 str. 7 d. Byla bus perduota teismui, kur už tai jam gali būti skirta bauda nuo 579 iki 1737 eurų su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu.

Tos pačios dienos rytą, Lazdijų rajone, Prapunto ežere, aplinkos apsaugos inspektoriai nustatė du Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių pažeidimus. Piliečiai K.J. ir G.V. žvejojo neturėdami mėgėjų žvejybos leidimų bei smaigų, taip pat draudžiamu laiku ir draudžiamu būdu su 13 šakotinių, masalui naudodami gyvą žuvelę. Už šiuos pažeidimus minėtiems asmenims surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai pagal LR ATPK 87 str. 3 d. Jiems gresia bauda nuo 115 iki 289 Eur bei pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimas.

Galiausiai pareigūnai pripažino, kad būna ir dar keistesnių atvejų, kuomet brakonieriai, pamatę pareigūnus, ima bėgti namo. Parbėgę į saugią vietą užsirakina. O vasarą, kai kas bando pasislėpti miške. Tačiau aplinkosaugininkai brakonierių gudrybes gerai žino ir randa būdų, kaip juos pričiupti.

Primename, kad žvejoti žuvele draudžiama nuo sausio 1 d. iki balandžio 20 d.

Kalbant apie poledinę žūklę galioja ir daugiau taisyklių. Žūklaujant ant ledo žvejai privalo laikytis atsargumo priemonių. Esant -10 °C temperatūrai vieną žmogų (sveriantį 100 kg) išlaiko ne plonesnis kaip 7 cm ledas. Patikimas ledas yra skaidrus ir žalsvo arba melsvo atspalvio. Jei ledas baltas (pieno spalvos) – jis nepatikimas. Grupę žmonių (-10 °C) išlaiko 15 cm ledas. Lengvąjį automobilį arba krovininį automobilį be krovinio išlaiko atitinkamai 26 ir 31 cm ledas. Pagal galiojančias taisykles ledu važinėti gali tik žvejybos įmonių bei aplinkos apsaugos agentūrų automobiliai.