Akcijos „Atliekų deginimo prevencija" tikslas- aplinkos oro taršos mažinimas, paskatinti tinkamai tvarkyti biologiškai skaidžias atliekas. Akcijos metu numatoma vykdyti reidus, siekiant nustatyti biologiškai skaidžių sodo ir daržo atliekų tvarkymo (deginimo) pažeidimus.

Akcija tęsis iki rugsėjo 30 dienos.

Aplinkosaugininkai primena, kad sodininkystės ir daržininkystės atliekas, žolę ir lapus miestuose ir miesteliuose deginti draudžiama. Krosnyse buitines atliekas taip pat draudžiama deginti.

Už žolės, nukirstų medžių, lapų, šiaudų, laukininkystės ir daržininkystės atliekų deginimą, pažeidžiant aplinkos apsaugos reikalavimus piliečiams gresia baudos nuo 28 iki 231 Eur, o pareigūnams - nuo 57 iki 289 Eur.

Taip pat gali tekti aplyginti gamtai padaryta žalą. Šiuo metu numatyta, kad vien už deginimo faktą yra numatytas 100 eurų žalos dydis, prie jo pridedant apskaičiuotą žalą gamtai pagal išdeginto ploto dydį.

Biologiškai skaidžias atliekas galima kompostuoti arba vežti žaliųjų atliekų kompostavimo aikšteles.

Apie neleistinus atliekų deginimo atvejus galima pranešti ir seniūnijoms, Savivaldybės viešosios tvarkos skyriui, aplinkos apsaugos agentūroms arba tiesiog paskambinti bendruoju pagalbos telefonu 112.