Stromio ežere (Zarasų r.) uteniškis E. K. žvejojo 8 skrituliais ir žiemine meškerėle. Žvejodamas tokiu būdu sugavo dvi lydekas. Jam bus skirta bauda ir už neteisėtai sužvejotas lydekas dar teks sumokėti 1091 Lt už gamtai padarytą žalą.

Panašų pažeidimą padarė ir pilietis V. K., Kauliniškio tvenkinyje (Utenos r.) žvejodamas net su 17 įrankių – 15 palaidynių ir 2 vėliavėlėmis. Sugavo 2 lydekas. Pažeidėjas, bandydamas išvengti akistatos su Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnais, švendrynais bandė sprukti, tačiau buvo sulaikytas. Jam irgi bus taikomos sankcijos.

Trečias pažeidėjas užfiksuotas Almajo ežere (Ignalinos r.). Žvejodamas 3 skrituliais, pil. J. R. iš Utenos sugavo 3 lydekas, iš kurių dvi buvo mažesnės nei 45 cm ilgio. Jam irgi surašytas administracinės teisės pažeidimo protokolas, bus skirta bauda pagal LR ATPK 87 str. 1 dalį ir teks atlyginti 1091 Lt gamtai padarytą žalą.

Gruodžio pradžioje spustelėjęs šaltukas ledu padengė mažesnius vandens telkinius. Poledinės žūklės mėgėjai tiesiog užplūdo užšalusius ežerus, o ypač mėgstantys žvejoti lydekas gyva žuvele, kadangi iki žvejybos tokiu būdu draudimo pradžios – sausio 1 dienos – liko ne tiek jau daug laiko.

Visgi begalinis noras sužvejoti lydeką daugeliui žvejų mėgėjų pridaro nemalonumų. Analizuojant dažniausiai Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnų išaiškinamų Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių pažeidimus galima drąsiai teigti, kad dominuoja dvi pagrindinės žvejybos gyva žuvele pažeidimų priežastys – tai leistino naudoti įrankių skaičiaus vienam žvejui viršijimas ir mažesnio nei leistina dydžio lydekų gaudymas.

Todėl reikėtų dar kartą priminti, kad leistino naudoti įrankių skaičiaus vienam žvejui viršijimas du kartus ir daugiau (kai žvejys vienu metu naudoja 8 ir daugiau įrankių) traktuojamas kaip draudžiamas žvejybos būdas ir taikomos sankcijos pagal LR ATPK 87 str. 3 dalį., o tai yra bauda nuo 400 iki 1000 Lt su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu.