Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai organizavo reidą, kadangi atšilus orams miesto parkai ir viešosios erdvės prisipildo žmonių, vaikštančių su šunimis ir, deja, bet ne visi šeimininkai yra drausmingi. Po tokių pasivaikščiojimų žolėje ar net ant šaligatvio lieka šunų ekskrementų.

Visgi šeimininkai į aplinkosauginius reikalavimus ranka numoti negali. Jie privalo surinkti savo augintinių ekskrementus. Už aplinkos teršimą nepavojingomis atliekomis pagal ATPK gresia 28-57 eurų bauda. Jeigu žmogus baudžiamas pirmąjį kartą, taikoma pusė minimalios baudos – 14 eurų. Būtent tokia suma reido metu buvo nubausti keturi žmonės: du už šunų eksprementų nesurinkimą ir du už nuorūkų numetimą.

Kaip bebūtų, aplinkosaugininkai ne tik skiria baudą, bet ir paprašo surinkti paliktus ekskrementus. O jei šeimininkai nesutiktų to padaryti, pareigūnai skaičiuotų ir žalą, padarytą gamtai, kuri siekia 145 eurus.

Ketvirtadienį dviem nedrausmingiems keturkojų šeimininkams teko rimtai pasukti galvą – kaip surinkti ekskrementus neturint maišelio.

Vienas iš nubaustų vyrų, sužinojęs apie žalą gamtai, buvo pasirengęs eiti namo ir pasiimti maišelį, tačiau surado jį pakelėje, o kitas pasielgė dar išradingiau – pasikniso šalia esančiame konteineryje ir surado, su kuo surinkti augintinio paliktus ekskrementus.

Šunis vedžioję žmonės buvo kurį laiką stebėti iš nežymėto aplinkosaugininkų automobilio, nes kitu atveju nustatyti ir nubausti pažeidėjus yra sunkoka, mat pagauti juos reikia „nusikaltimo vietoje“.

Dar du jaunuoliai reido metu buvo nubausti už nuorūkos numetimą, jiems buvo pritaikyta tokia pati atsakomybė. Vienas nuorūką numetęs vaikinas gailėjosi ir atsiprašinėjo bei teigė, kad taip pasielgė dėl išsiblaškymo. O štai kitas – buvo įžūlesnis, pradėjo reikalauti įrodymų ir filmuotos medžiagos bei ginčytis su aplinkosaugininkais. Vis dėlto galiausiai vaikinas sutiko su jam paskirta nuobauda.

Reide dalyvavęs Vilniaus RAAD Gyvosios gamtos inspekcijos viršininko pavaduotojas Darius Simanavičius teigė, pastebintis tendencijas, kad kuo toliau, tuo daugiau šeimininkų susirenka šunų ekskrementus. Anot jo, tai turėtų tapti įpročiu, lygiai taip pat kaip ir nuorūkų išmetimas į šiukšliadėžę ar automobilio peleninę. Sekite gamtos, ekologijos ir aplinkosaugos naujienas, prisijungę prie GRYNAS.lt „Facebook“ draugų.