Tūkstančiai Vėlinių žvakių prekybos centruose jau rikiuojamos eilėmis ir lauks pirkėjų dėmesio. Artėjant Vėlinėms, jos vis dažniau bus degamos ant mirusiųjų kapų bei sutemus apšvies šalia kapinių esančias gyvenvietes. Tačiau... tūkstančiai žvakių, gėlių vainikų ir kitų atliekų po visų Šventųjų keliaus į sąvartynus, nes lietuvių pasaulėžiūroje ekologijai vietos kapinėse nėra.

Šiukšlių - keturis kartus daugiau

Kaip GRYNAS.lt teigė „Ecoservice“ marketingo vadybininkė Inga Kovalionok, prieš Vėlines atliekų kiekis kapinėse padidėja iki 4 kartų. Tipinės kapinių atliekos yra išdegusių žvakių indeliai, įvairūs gyvų ir dirbtinių gėlių vainikai, plastikiniai vazonai ir gėlių indeliai, žaliosios atliekos (žolė, gėlės, žemės).

„Jei vasarą ir rudenį kapinių atliekos išvežamos 2 kartus per savaitę, tai prieš Vėlines ir jų metu – kasdien“, - teigė I. Kovalionok, pasiteiravus, kokiu tempu tenka darbuotis atliekų išvežėjams, artėjant visų Šventųjų dienai.

Anot „Ecoservice“ atstovės, išskirti ypatingai problemiškus rajonus, kuriuose šiuo laikotarpiu būtų prikaupiama atliekų daugiau nei kitur, sudėtinga, nes visose kapinėse atliekos panašios. Atliekų kiekis svyruoja, priklausomai nuo kapinių dydžio, lankytojų skaičiaus. Pagal tai, pašnekovės teigimu, ir yra statoma daugiau arba mažiau konteinerių bei parenkamas tinkamas išvežimo dažnumas.
V. Kaminskas
Laidojimui nepriskiriame savo ekologinių nuostatų. Manome, kad tai yra šventa karvė, kur nusižengimo gamtai nedarome. Tas pats žmogus gali rūšiuoti, rūpintis dalykais, kurie yra susiję su gamtos saugojimu, naudoti saulės energetiką, bet įvykus laidojimo faktui, nespėja susivokti, įsisąmoninti ir elgiasi pagal bendrą mašininę tvarką.

Tiesa, moteris atkreipė dėmesį į kitą svarbų dalyką – kapinių atliekos yra specifinės ir ne daug kas iš tiesų gali būti perdirbama antram gyvenimui.

„Kapinių atliekos išsiskiria savo specifika, kadangi jų negalime priskirti nei vienai atliekų grupei - nei prie žaliųjų atliekų, nei prie antrinių žaliavų, juo labiau ne prie buitinių atliekų. Stikliniai ar plastikiniai žvakių indeliai perdirbimui netinkami, nes būna užteršti vaško, parafino likučiais. Dirbtinės gėlės, vainikų „oazės“, kaspinai taip pat netinkami perdirbimui. Visos šios atliekos būna persimaišiusios su žaliosiomis atliekomis – gėlėmis, šakomis, žole ir t.t. Iš surinktų atliekų, kiek tai įmanoma, atsijojame ir atrūšiuojame žaliąsias atliekas bei žemes, kurios keliauja biodegraduojančių atliekų tvarkytojams. O likusios, perdirbimui netinkamos medžiagos, keliauja į regioninius sąvartynus“, - sakė I. Kovalionok.

Žvakėms reikėtų taikyti pakuočių mokestį

Asociacijos „Lapkričio 2-osios draugija” pirmininkas Valdas Kaminskas GRYNAS.lt teigė manantis, kad lietuviai yra pakankamai ekologiški ir sąmoningi, tačiau kalbant apie mirusiųjų laidojimą ir jų kapaviečių tvarkymą tarsi pamiršta savo propaguojamas vertybes.

„Laidojimui nepriskiriame savo ekologinių nuostatų. Manome, kad tai yra šventa karvė, kur nusižengimo gamtai nedarome. Tas pats žmogus gali rūšiuoti, rūpintis dalykais, kurie yra susiję su gamtos saugojimu, naudoti saulės energetiką, bet įvykus laidojimo faktui, nespėja susivokti, įsisąmoninti ir elgiasi pagal bendrą mašininę tvarką“, - dėstė V. Kaminskas.

Anot jo, pagrindinė tarša gamtai ateina per pačią mirusiojo palaidojimo ceremoniją. Kapaviečių puošimas dirbtinėmis gėlėmis, žvakučių deginimas yra kur kas smulkesni veiksniai, tačiau net ir jie gali būti reikšmingi.
I.Kovalionok
Stikliniai ar plastikiniai žvakių indeliai perdirbimui netinkami, nes būna užteršti vaško, parafino likučiais. Dirbtinės gėlės, vainikų „oazės“, kaspinai taip pat netinkami perdirbimui... Perdirbimui netinkamos medžiagos, keliauja į regioninius sąvartynus.

„Didžioji gamtos tarša vyksta tuomet, kai mes savo artimuosius laidojame nepagalvodami, kaip tai darome. Per Vėlines, kuomet yra lankomi kapai, yra labai nedidelė tarša. Tos mūsų žvakutės, kurias mes sunaudojame, bijau, kad nėra perdirbamos. Nesu susipažinęs, ar iš kapinių jos išgabenamos į sąvartyną ar patenka į stiklo tarą. Jeigu nemaža dalis žvakių indelių patenka į perdirbimo procesą, tada dar pusė bėdos. Bendrąja prasme šių žvakių yra nuperkami pakankamai dideli kiekiai, pakankamai didelis versliukas prasukamas“, - kalbėjo V. Kaminskas.

Jis svarstė, ar žvakių gamintojams yra taikomas pakuočių įstatymas: „Stiklo indeliuose priliejama vaško, įstatoma dagtis. Mes naudojame tik indelio turinį  – vašką ir dagtį, o indelis yra pakuotė. Ar žvakių gamintojams yra taikomas koks nors mokestis, ar jie yra įpareigojami investuoti į perdirbimą? Gali būti, kad netaikomas. Čia vėlgi mūsų gamtos saugotojų valdininkų sąmonė dažnai būna atplyšusi ir jie nesuvokia, kad čia lygiai tokia pati žmogiškos veiklos sritis kaip ir bet kokia kita pakuočių veikla“.

Aplinkos ministerijos Atliekų departamento vyr. specialistė Ingrida Valavičienė GRYNAS.lt patvirtino, kad žvakių gamintojams nėra taikomas pakuočių įstatymas ir atitinkami mokesčiai. Pagal pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymą, pakuotė yra apibrėžiama kaip „gaminys, skirtas daiktams pakuoti, apsaugoti,tvarkyti, transportuoti“.

„Žvakės indelis yra gaminio sudėtinė dalis, žvakės mes neišimame iš indelio ir nenaudojame be jo, todėl jos indelis nėra pakuotė“, -aiškino I. Valavičienė. Toks pat principas taikomas ir kitoms panašioms prekėms, pavyzdžiui, ne pakuočių kategorijai priskiriami kompaktinių diskų, vaizdo kasečių dėklai, vazonai,kuriuose augalas auga visą savo gyvavimą, įrankių dėžės,arbatos maišeliai, sūrius dengiantis vaško sluoksnis, dešrų apvalkalai. Pakuočių kategorijai jau priskiriamos dėžutės saldainiams, nes saldainiai yra vartojami išimant juo iš dėžutės.

Pataria rinktis suyrančių medžiagų karstus

V.Kaminskas sako, kad atiduodant pagarbą mirusiesiems, reikėtų nepamiršti ir pagarbos gamtai. Svarstydamas, kaip būtų galima suderinti tradicijas ir gamtos saugojimą, jis sakė, kad alternatyvų yra pačių įvairiausių. Pavyzdžiui, renkant artimajam karstą, reikėtų ne vaikytis prabangos ar pompastikos, o atkreipti dėmesį iš kokių medžiagų jis yra pagamintas, per kokį laiką gali suirti.
I. Valavičienė
Žvakės indelis yra gaminio sudėtinė dalis, žvakės mes neišimame iš indelio ir nenaudojame be jo, todėl jos indelis nėra pakuotė.

Taip pat reikėtų vengti balzamavimo: „Kartais būtina sutvarkyti mirusįjį dėl avarijos ar kitų aplinkybių, tada kūnas yra apdorojamas sunkiai yrančiomis medžiagomis, bet jeigu to daryti nėra būtina – reikėtų to ir nedaryti“.

Jis vylėsi, kad žmonės, davę daugiau švietimo ir žinių, atsakingiau pradės žiūrėti į laidojimo procesą ir net ištikus netekčiai, darys sąmoningus į aplinkos gerovę orientuotus sprendimus.

GRYNAS.lt jau rašė, kad kapinės - tarsi tiksinti taršos bomba.