Vyriausybės nutarimas leis kurti specialiosios paskirties akcines bendroves atliekų deginimo jėgainėms statyti. Jose 51 proc. akcijų priklausys valstybei, o 49 proc. akcijų galės priklausyti privačiam verslui, taip pat ir savivaldybėms. Šis sprendimas ne tik stabdo atliekų deginimo jėgainių projektus, bet ir griauna jau pradėtos statyti atliekų rūšiavimo gamyklos šalia Gariūnų turgavietės veiklos planus.

Arklių keitimas perkėloje

Vyriausybės sprendimu „keisti taisykles žaidimui nesibaigus“ pasipiktino atliekų deginimo jėgainę Vilniuje šalia Gariūnų turgavietės pradedanti statyti lietuvių ir olandų kapitalo bendrovė „Reenergy“, siejama su koncernu „Icor“. Bendrovė paskelbė, kad Vyriausybės nutarimas yra diskriminacinis atliekų jėgainę Vilniuje statančios „Reenergy“ atžvilgiu.
„Šiuo metu svarstome galimybę diskriminacinį nutarimą apskųsti. 51 proc.

„Reenergy“ akcijų valdo Olandijoje registruota kompanija „Helvita Holdings“, todėl tai būtų investicinis ginčas dėl Olandijos ir Lietuvos investicijų apsaugos sutarties pažeidimo“, - teigė „Reenergy“ vadovas Raimondas Petreikis.

Bendrovė skųstų Lietuvos Vyriausybės nutarimą tarptautiniam arbitražo teismui, mat jį priėmus „Reenergy“ veikla tampa neįmanoma. „Esame jau pasirašę sutartis su rangovais. Bendrovės nuostoliai sudarys apie 70 mln. eurų“, - sakė R.Petreikis.