„Balandžio mėnesį stambiagabaričių atliekų gyventojai išmeta daugiausia, nes vykdo „kapitalinį“ namų tvarkymą. Deja, bet trys iš keturių gyventojų nepaiso šių atliekų išmetimo tvarkos ir sukrauna jas prie buitinių atliekų konteinerių, taip paversdami konteinerių aikšteles nedideliais sąvartynais. Dažniausiai gyventojai taip elgiasi, nes jiems trūksta informacijos, kad tokias atliekas gali nemokamai pristatyti į stambiagabaričių atliekų aikšteles arba išmesti į specialų konteinerį, kuris pastatomas prie namų pagal su namo administratoriumi suderintą grafiką“, – sako „VSA Vilnius“ Klientų aptarnavimo vadovas Martynas Surplys.

Vilniuje veikia penkios stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelės – Pilaitės pr. 50, Liepkalnio g. 113b, Graičiūno g. 36c Pramonės g. 209s ir Pumpėnų g. 10, į kurias bet kuriuo metų laiku gyventojai gali legaliai ir nemokamai priduoti nereikalingas stambiąsias atliekas. Nepaisant to, gyventojai į jas vežti šiukšlių neskuba ir daug dažniau palieka jas prie konteinerių, nors pagal įstatymus tokia gyventojo savivalė vertinama kaip šiukšlinimas, už kurią numatytos baudos.
 Martynas Surplys

„Nuo konteinerių surenkame apie triskart daugiau stambiagabaričių atliekų, nei surenka visos penkios sostinės aikštelės. Daugiausia senų nereikalingų baldų, čiužinių, elektroninės technikos ir kitų atliekų išmeta senųjų Vilniaus rajonų – Antakalnio, Lazdynų, Šeškinės, Karoliniškių, Naujininkų ir kitų gyventojai. Naujesnės statybos namų rajonuose gyventojai dar nėra prikaupę tokių atliekų“, – teigia M. Surplys.

Jis pastebi, kad kai kurie gyventojai sąmoningai palieka dalį nereikalingų, bet dar nesulūžusių baldų ar įrenginių šalia konteinerių, kad juos galėtų pasiimti kiti asmenys. „Kartais iš tiesų tie daiktai praverčia kitiems, tačiau pasitaiko, kad asocialūs asmenys išpjausto vertingesnes dalis, kurias gali priduoti ir gauti pinigų, o nereikalingas išmėto, palikdami betvarkę konteinerių aikštelėje“, – sako „VSA Vilnius“ atstovas.

Pavasarį konteineriuose padaugėja ir dar vienos stambiagabaritės atliekos – senų sudėvėtų padangų. Vairuotojams primenama, kad įsigydami naujas padangas, senąsias jie gali palikti jas parduodančioje įmonėje, kuri privalo priimti tiek senų padangų, kiek klientas įsigijo naujų. Taip pat, montuojant naujas padangas, senąsias servisas taip pat turi priimti nemokamai. Didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse kiekvienas gyventojas taip pat gali nemokamai priduoti po keturias padangas per metus. Beje, valdžios institucijos nuo praėjusių metų gegužės mėnesio sugriežtino bausmę už ne vietoje išmestas padangas – išmetus 4 padangų komplektą gali būti skiriama net 500 litų bauda.