„Daugelyje panašių sistemų vykdoma intervencija į gamtą – dažniausiai statomos vadinamosios „bačkos“. Tačiau kai kurios technologijos lietaus nuotekų tvarkymo sistemoje yra visiškai nereikalingos, nes gamta pati sugeba ne prasčiau susitvarkyti su šiuo darbu nei sunkūs įrenginiai“, - teigia nestandartinių valyklų statybos darbus atlikusios bendrovės direktorius Aldas Miečinskas.

Pradėdami vykdyti projektą specialistai pastebėjo, kad vos penktadalis į Pastauninko upelį ir vos šeštadalis į Akmenos upę sutekančių lietaus nuotekų yra teršiančiosios. Todėl nuspręsta nepalikti gamtos be darbo ir atitinkamai suformavus teritoriją leisti jai mažiau užterštas nuotekas išsivalyti pačiai.

Be jokios abejonės, buvo įrengta būtinų šiam procesui nedidelių įrenginių. Tačiau projekto akcentu tapo išlaikymo tvenkiniai, šlapžemės, per kuriuos tekėdamas vanduo išvalomas. Tvenkiniai buvo apsodinti specialiai parinkta augmenija.

„Šioje sistemoje augmenija labai svarbi, netgi buvo parenkami konkretūs, tam tikrų savybių turintys augalai. Abiejose valyklose vyksta šie pagrindiniai natūralūs nuotekų išvalymo procesai: skendinčių medžiagų nusodinimas ir filtravimas, organinių medžiagų absorbcija ant augalų ir grunto, organinių junginių mikrobiologinis skaidymas ir asimiliacija, biogeninių medžiagų ir metalų junginių įsisavinimas parinktuose augaluose“, - pastebi A. Miečinskas.

Be to, šie išlaikymo tvenkinėliai suteiks galimybę stebėti paviršinio vandens užterštumo pokyčius, išvalymo efektyvumą.

Savivaldybės įmonės „Kretingos vandenys“ direktorius Gediminas Valinevičius pastebi, kad įrengimų išvalymo parametrai yra labai geri, o eksploatacijos kaštai yra minimalūs.

Kad tai ne utopija, o realybė, patvirtina ir dabartinė teritorija. Ji buvo sutvarkyta, joje įrengta rekreacinė zona su takeliais pasivaikščioti mėgstantiems kretingiškiams ir miesto svečiams.

„Aplinka iš tiesų atrodo puikiai, žmonės nesibaimindami vaikšto sutvarkytoje teritorijoje, o tvenkiniuose netgi plaukioja antys ir veisiasi žuvys. Taigi, mums padedant, dar kartą įrodyta, kokia tobula yra gamtos ekosistema“, - pastebi bendrovės vadovas.