Esminiai pastatų energinio naudingumo vertinimo metodikos pasikeitimai įvyko 2012 m. ir 2013 m. Todėl vis dar pasitaiko atvejų, kai numatyti ir pagal senesnę metodiką įvertinti projekto sprendiniai neatitinka šiuo metu tos pačios pastatų energinio naudingumo klasės pastatams galiojančių reikalavimų. Jei tokie statiniai, kuriems statybos leidimas išduotas iki 2013 m., būtų vertinami pagal dabar galiojančią metodiką, jie, nors ir pastatyti laikantis projekto sprendinių, ne visada atitiktų taikomus reikalavimus energinio naudingumo klasei pasiekti, teigiama ministerijos išplatintame pranešime spaudai.

Susidūrus su tokia situacija patariama Statybos užbaigimo komisijai kartu su pastato projektu pateikti pagal anksčiau galiojusią metodiką atliktus paskaičiavimus ir kitus dokumentus, kurie patvirtintų, kad pastato energinio naudingumo klasė atitinka projekte numatytąją. Statybos užbaigimo komisijos specialistai įvertins paskaičiavimus ir, jei nėra neatitikimų, pripažins juos tinkamais.

Aplinkos ministerijos specialistai atkreipia dėmesį, kad pastato energinio naudingumo sertifikatas parodo pastato energinį naudingumą atsižvelgiant į sertifikato išdavimo metu galiojančius teisės aktų reikalavimus. Taigi jame bus įrašyta tokia energinio naudingumo klasė, kurią pastatas atitinka vadovaujantis dabar galiojančia metodika.

Tuo atveju, kai reikalavimai pasikeitė renovuojant daugiabutį namą pagal Daugiabučių pastatų modernizavimo programą, po renovacijos pastatas sertifikuojamas naudojantis ta pačia energinio naudingumo metodika, kuri buvo naudota atliekant pastato sertifikavimą prieš modernizavimą.

Vadovaujantis nacionaliniuose teisės aktuose nustatytais reikalavimais, naujai statomi pastatai, kuriems statybos leidimas išduotas iki 2014 m., turi būti ne žemesnės kaip C energinio naudingumo klasės, nuo 2014 m. – ne žemesnės kaip B energinio naudingumo klasės, nuo 2016 m. sausio 1 d. – ne žemesnės kaip A, nuo 2018 m. sausio 1 d. – ne žemesnės kaip A+, nuo 2021 m. sausio 1 d. – ne žemesnės kaip A++.

Nuo 2018 m. gruodžio 31 d. valstybės ir savivaldos institucijų, įstaigų ir įmonių statomi nauji, o nuo 2020 m. gruodžio 31 d. visi statomi nauji pastatai šalyje turės būti beveik nevartojančiais energijos.