Kalbėdamas apie „betarpišką ir didėjančią grėsmę“, į kurią nėra pakankamai sparčiai reaguojama, B. Obama apžvelgė problemas, kurias jau dabar patiria žmonės, gyvenantys viename iš paskutiniųjų Amerikos laukinės gamtos paribių.

Tie iššūkiai „brėš šio šimtmečio kontūrus dramatiškiau negu bet kurie kiti“, prezidentas sakė per konferenciją Aliaskos mieste Ankoridže prieš suplanuotą apsilankymą prie vieno ledyno.

„Žmogaus veikla trikdo klimatą – daugeliu atvejų sparčiau negu manėme“, – pabrėžė B. Obama, taikydamas šiuos žodžius savo oponentams respublikonams, kurie neigia ryšį tarp žmogaus veiklos ir pasaulinio klimato šiltėjimo.

„Neigėjai lieka vis vienišesni, savoje mažėjančioje saloje, – pridūrė jis. – Mokslo (įrodymai) yra akivaizdūs; jie aiškėja ir įrodo, kad kadaise buvusi tolima grėsmė dabar didele dalimi yra dabartis.“

B. Obama taip pat perspėjo, kad klimato pokyčiai „vyksta čia. Jie vyksta dabar.“

Prezidentas paminėjo nykstantį amžinojo įšalo sluoksnį, šiltesnius ir rūgštesnius vandenynų bei upių vandenis, rūšių migraciją, krantų eroziją, ilgesnius miškų gaisrų sezonus ir daug kitų problemų.

„Mes judame nepakankamai sparčiai“, – tvirtino B. Obama, stengdamasis užtikrinti didesnį palaikymą tarptautinei sutarčiai dėl veiksmų, turinčių sumažinti klimato atšilimą.

Gruodį atstovai iš viso pasaulio susirinks Paryžiuje tartis dėl priemonių, turinčių užtikrinti, kad pasaulio klimatas atšiltų ne daugiau negu 2 laipsniais Celsijaus, lyginant su laikotarpiu iki pramonės revoliucijos.

„Šie metai Paryžiuje turi tapti metais, per kuriuos pasaulis pagaliau pasieks susitarimą apsaugoti vienintelę mūsų turimą planetą, kol dar galime“, – perspėjo B. Obama.

Viešėdamas Aliaskoje B. Obama mėgins paskleisti savo žinią platesnei visuomenei, sudalyvaudamas „išgyvenimo metodų sparčiuosiuose kursuose“ su britu nuotykių ieškotoju Bieru Grilsu.

Nufilmuota medžiaga bus panaudota kuriant televizijos laidos „Running Wild With Bear Grylls“ naują dalį.

B.Gryllsas, buvęs Britanijos specialiųjų oro pajėgų karys, kuria laidas, per kurias skatina garsenybes, tokias kaip Naujojo Orleano amerkietiškojo futbolo komandos „Saints“ žaidėjas Driu Brisas ir „Oskaro“ laureatė aktorė Keit Vinslet „peržengti savo ribas“.

Laidos dalyviams tekdavo įveikti įvairių iššūkių – pavyzdžiui, valgyti peles, šokti iš lėktuvų ir keliauti per dykumų kanjonus, bet Slaptoji tarnyba prezidentui paprastai neleistų dalyvauti tokiuose rizikinguose projektuose.

Amerika yra antroji daugiausiai pasaulyje šiltnamio efektą sukeliančių dujų į atmosferą išmetanti valstybė po Kinijos ir yra įsipareigojusi iki 2025 metų sumažinti šią taršą 26-28 proc., lyginant su padėtimi 2005 metais.

B. Obama pripažįsta JAV vaidmenį skatinant klimato pokyčius.

„Amerika pripažįsta savo vaidmenį sukuriant šią problemą ir prisiima atsakomybę padėti ją išspręsti“, – pabrėžė JAV lyderis. – Ir aš tikiu, kad galime ją išspręsti.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)