Vilniaus RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai iš Bendrojo pagalbos centro gavo pranešimą apie neteisėtą bebrų medžioklę. Turėdami tokią informaciją, pareigūnai išvyko į Švenčionių rajone esančius Švenčionėlių medžioklės būrelio plotus. Ten buvo patikrinta viena Dėlynės kaimo sodyba.

Patikrinimo metu vietos gyventojas aplinkosaugininkams parodė kelis sodyboje stūksančius kauburėlius. Pareigūnai, juo pakapstę, iškasė trijų išdorotų bebrų liekanas. Vėliau surasti ir neselektyviniai spąstai, kuriais gyvūnai ir buvo pagauti.

Vyras iš karto padarė tris pažeidimus: bebrus gaudė draudžiamu metu, draudžiamais įrankiais, be to, neturėjo teisės medžioti. Dėl to pažeidėjui gresia didžiulis nuostolis: nuo 868 iki 1737 eurų bauda bei 956 eurų žalos gamtai atlyginimas.

Į pranešimą reagavęs Vilniaus RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininko pavaduotojas Darius Simanavičius GRYNAS.lt pasakojo, kad pažeidėjas nestokojo humoro jausmo.

„Pažeidėjas buvo susijaudinęs ir išsigandęs, bet nestokojo humoro. Jis neva nežinojo, kad negalima medžioti bebrų ir gaudyti spąstais, bet girdėjo posakį: užmušk bebrą - išsaugok medį. Pats žmogus bebrus gaudė ne verslui, o tiesiog dėl to, kad nelabai ką turėjo valgyti. Jis sakė, kad valgydavo bebrų mėsą“, - pasakojo D. Simanavičius.

Anot aplinkosaugininko, iš padarytų pažeidimų svarbiausias yra tas, kad vyras naudojo draudžiamus įrankius - neselektyvinius spąstus: „Jie draudžiami naudoti, nes neatitinka selektyvaus gaudymo principo. Tai reiškia, kad į spąstus pakliūva visi gyvūnai, kurie tik užlipa ant jų, be to, jie negarantuoja staigios sugauto gyvūno žūties. Dažnai į tokius spąstus pakliūna ir saugoma rūšis – ūdra. Galima sakyti, kad dėl to jie ir buvo uždrausti.“

Pašnekovo teigimu, tokių pažeidimų pasitaiko neretai. O už gyvūnų medžioklę kilpomis gresia ta pati atsakomybė.

„Svarbu, užtikrinti staigią gyvūno žūtį. Šitie spąstai dažnai statomi ant bebrų takų, žole apaugusiose vandens telkinių pakrantėse. Bebras visuomet lipa tais pačiais takais ir jis, lipdamas į krantą, užmina ant spąstų, jie sugauna gyvūno koją. Sučiuptas jis neria atgal į vandenį. Tie spąstai būna sunkūs, dažnai prie jų būna papildomas svoris, kuris bebrą nugramzdina, jis prigeria ir paskęsta. Tai - nehumaniška medžioklė“, - aiškino D. Simanavičius.

Aplinkosaugininkas pasakojo, kad selektyviniai spąstai atrodo kaip rėmelis - išsiskleidžia kaip skalbinių džiovyklė: „Kai bebras įlenda į vidų ir užkabina saugiklį, jam kerta ir per galvą, ir iš užpakalio, todėl staigiai jis užmušamas, o neselektyviniai spąstai tiesiog sugriebia už kojos ir jis paskęsta.“

Pasak pašnekovo, dėl bebrų medžioklės draudžiamu laikotarpiu Vilniaus regione šiais metais yra gautas pirmas pranešimas. GRYNAS.lt primena, kad pagal Medžioklės Lietuvos Respublikos teritorijoje taisykles bebrus leidžiama medžioti iki balandžio 15 d. Vėliau medžioklė nutraukiama, nes jie veda jauniklius.