Prieš pradedant vykdyti stebėjimą, kad laukinės gyvūnijos ištekliams nebūtų padaryta žala, pastatyti spąstai buvo „nukenksminti“. Po kelių iš eilės stebėjimo dienų, antros dienos popietę tikrinti spąstų automobiliu atvyko jų „šeimininkas“. Tik išlipęs iš automobilio jis tiesiu taikymu puolė prie spąstų.

Pareigūnams palaukus, kol neteisėta veikla užsiimantis asmuo į pradinę padėtį atstatys „nukenksmintus“ spąstus, jį sulaikė. Paaiškėjo, kad tai medžiotojo bilietą turintis Elektrėnų savivaldybės gyventojas V. S.

Sulaikytasis iš pradžių neigęs kaltę, vėliau po pateiktų įrodymų prisipažino, kad vykdė medžioklę savo būrelio plotuose su draudžiamais naudoti įrankiais bei neturėdamas medžioklės lapo. Už šiurkštų Medžioklės Lietuvos Respublikos teritorijoje taisyklių, draudžiančių naudoti spąstus, kurie neatitinka selektyvaus gaudymo principo ir negarantuoja staigios pagauto gyvūno žūties, pažeidimą šiam asmeniui surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas pagal administracinių teisės pažeidimų kodekso 85 str. 7 d. , kuriame numatyta bauda nuo dviejų iki šešių tūkstančių litų su teisės medžioti atėmimu nuo vienų iki penkerių metų ir pažeidimo padarymo įrankių konfiskavimu.

Selektyviniai spąstai paprastai naudojami bebrams, kiaunėms ir šeškams gaudyti. ES leidžiami naudoti tik tokie spąstai, kuriuose gyvūnas žūsta staiga, nesikankindamas. Selektyviniai spąstai veikia prispaudimo principu: gyvūnas įkiša galvą į spąstus, sujudina jutiklį ir spąstai akimirksniu, galingai suspaudžia nelaimėlį. Norint sugauti kiaunę ar šešką, spąstai dedami ant medžio, ar ten, kur tikrai gyvūnas lankosi (pvz. sodybos palėpėje). Norint suvilioti mažuosius plėšrūnus, teks panaudoti ir masalą. Bebrams spąstai spendžiami ties jų landa, masalo jam sugauti net neprireiks.

Pagal galiojančias medžioklės taisykles, medžioklės plotuose medžioti – naudoti gyvūniją – turi teisę tik šio ploto naudotojai (klubai ar būreliai), gavę regiono aplinkos apsaugos departamento leidimą. Medžiotojai privalo reguliuoti bebrų populiacijos gausą ir atlyginti jų daromą žalą. Asmenys, neturintys teisės medžioti, bebrų gaudyti negali. Nelegaliai bet kokiomis priemonėmis, tokiomis kaip spąstai, vykdoma medžioklė laikoma brakonieriavimu.