Smiltynėje jau kelis mėnesius duoneliaujanti briedė Meilė antradienį buvo perplukdyta per Kuršių marias ir pirmąją naktį praleido Karklės miškuose.

Iš Šalčininkų į Neringos miškus pernai lapkritį gamtininkų atgabentas žvėris įkyrėjo vietos gyventojams, nes tapo įnoringu reketininku.

Neringos gimtadienio išvakarėse Smiltynėje paleista briedė taip ir nepasitraukė į miškų gilumą, o įsikūrė šalia žmonių.

„Ji naktimis miegodavo darže. Žmonės obuolių, duonos atnešdavo. Tačiau po pietų ji jau išžingsniuodavo į Kuršių marių pakrantę, kur stintas gaudantys žvejai ją šerdavo“, – pasakojo Smiltynės girininko pavaduotojas Algimantas Laurinaitis.

Tarp žvejų pasitaikydavo ir tokių, kurie briedę mėgino maitinti alkoholyje mirkyta duona.

„Jau kelias dienas ji dairėsi į vandenį, jei būtų nušokusi ir mėginusi plaukti, nežinau, kas ją būtų sugebėjęs išgriebti“, – savo nuogąstavimus prisiminė A.Laurinaitis.

Iš Smiltynės į Klaipėdą briedė keltu buvo pergabenta specialia priekaba.

„Ilgai ėjome ratais su duonos gabalėliu apie priekabą, niekaip nepavyko jos sugundyti. Jau ir duona baigėsi. Tačiau netikėtai ji pati įžengė į priekabą, uždarėme ir išsigabeno ją“, – pasakojo A.Laurinaitis.

Po smiltyniškių skundų, kad tokiam žvėriui ne vieta gyvenvietėje, keturkojį sutiko priglausti Antano Boso elnynas Karklėje.

Žemės ūkio bendrovės „Aglaura“ pirmininkas Romualdas Bružas tikino, kad briedė kol kas reikalaus ypatingesnės priežiūros.

„Negali briedis gyventi kaip naminis gyvūnas. O jis jau prijaukintas, teks atpratinti nuo maisto prašinėjimo“, – aiškino R.Bružas.

Kol kas briedei skirtas 30 hektarų atskiras miško plotas.

„Jai tiek teritorijos nereikia. Tačiau naktį praleidusi tokiuose plotuose, ji jau nuo ryto stoviniuoja prie vartų ir laukia žmonių. Nurodžiau darbuotojams važiuoti tik automobiliu ir nešerti jos iš rankų“, – sakė R.Bružas.

Meilės vardą gavusi briedė dar nėra suaugęs žvėris, tačiau jau dabar ėmė ryškėti žvėries charakteris.

„Ji – agresyvi. Prisiminus istoriją, nutikusią garsiam chirurgui Rimantui Benečiui, kai jo paties žvėryne buvo sužalotas elnio, to negalima pamiršti. Briedė tiek priekinėmis tiek užpakalinėmis kojomis smūgiuoja žmogui. Kol kas ją laikysime vieną. Apie pusmetį teks šerti ir atpratinti nuo žmonių. O vėliau ieškosime jai draugo“, – pasakojo R.Bružas.

Naujieji briedės augintojai žada tinkamo patino Meilei ieškoti Lenkijoje.

„Turėdama draugą, gal ji kiek atpras nuo žmonių“, – vylėsi R.Bružas.