Buvusio Alytaus mėsos kombinato teritorijoje rasta 81 statinė, kurių kiekvienos talpa po 200 litrų galimai pavojingų atliekų.

Su­stab­dy­ta ben­dro­vės veik­la

Aly­taus mies­te vei­kian­ti sta­ty­bų ben­dro­vė „VA Sta­ty­ba“ sa­vo veik­lai pa­tal­pas iš ju­ri­di­nio as­mens įsi­gi­jo šių me­tų pra­džio­je. Kaip sa­kė ben­dro­vės di­rek­to­rius Vir­gi­ni­jus Al­ma­nai­tis, te­ri­to­ri­jo­je ap­ti­kus ne­ma­žai pa­dan­gų, sta­ti­nių su kaž­ko­kio­mis at­lie­ko­mis, bu­vo ieš­ko­ma įmo­nių, ku­rios ga­lė­tų jas iš­ga­ben­ti. Iš­vež­tos ir pa­dan­gos, ir at­lie­kos sta­ti­nė­se. Pas­ta­ro­sioms pa­ša­lin­ti iš „VA Sta­ty­bos“ te­ri­to­ri­jos ras­ta ben­dro­vė „Do­vus“.

Aly­taus re­gio­no ap­lin­kos ap­sau­gos de­par­ta­men­to Mo­kes­čių ir at­lie­kų kon­tro­lės sky­riaus spe­cia­lis­tų tei­gi­mu, „VA Sta­ty­ba“ in­for­ma­vo apie ras­tas įtar­ti­nai pa­vo­jin­gas at­lie­kas sta­ti­nė­se, to­dėl bu­vo įpa­rei­go­ta sau­giai jas su­tvar­ky­ti.

Ap­lin­ko­sau­gi­nin­kams pa­si­do­mė­jus, kas šias at­lie­kas pa­ė­mė iš sta­ty­bų ben­dro­vės ir kur jos pa­tal­pin­tos, ėmė lįs­ti ne­le­ga­lių at­lie­kų tvar­ky­to­jų au­sys.

Vil­niu­je re­gist­ruo­ta, bu­vu­sio mė­sos kom­bi­na­to te­ri­to­ri­jo­je ba­zę tu­rin­ti ben­dro­vė „Do­vus“ san­dė­lia­vo ir tvar­kė ga­li­mai pa­vo­jin­gas at­lie­kas ne­tu­rė­da­ma tam rei­ka­lin­gų do­ku­men­tų.

Ši ben­dro­vė nė­ra re­gist­ruo­ta At­lie­kų tvar­ky­to­jų vals­ty­bės re­gist­re, ne­tu­ri pa­vo­jin­gų at­lie­kų tvar­ky­mo li­cen­ci­jos, tar­šos lei­di­mo to­kiai veik­lai vyk­dy­ti. Įmo­nės dar­buo­to­jai nė­ra iš­klau­sę at­lie­kų tvar­ky­mo spe­cia­lis­tų kur­sų pa­gal Ap­lin­kos mi­nis­te­ri­jos pa­tvir­tin­tas mo­ky­mo pro­gra­mas.

„Do­vus“ ben­dro­vei bu­vo nu­ro­dy­ta gau­ti tar­šos lei­di­mą tvar­ky­ti at­lie­kas, bet jis iki nu­ro­dy­to ter­mi­no ne­gau­tas. Tad šios ben­dro­vės veik­la su­stab­dy­ta, iki bus gau­tas toks lei­di­mas, ras­tos ga­li­mai pa­vo­jin­gos at­lie­kos per­duo­tos jas tvar­ky­ti ga­lin­čiai įmo­nei ir pa­teik­ti tai pa­tvir­ti­nan­tys do­ku­men­tai.

Ap­tik­ta 81 sta­ti­nė

Vil­niaus ben­dro­vė pri­ėmė ir bu­vu­sio mė­sos kom­bi­na­to te­ri­to­ri­jo­je san­dė­lia­vo 81 sta­ti­nę, ku­rių kiek­vie­nos tal­pa po 200 lit­rų ga­li­mai pa­vo­jin­gų at­lie­kų. Pir­mi­niais duo­me­ni­mis, jo­se yra me­ti­le­no chlo­ri­das ir po­liu­re­ta­ni­nė der­va, o šios me­džia­gos, ap­lin­ko­sau­gi­nin­kų tvir­ti­ni­mu, kenks­min­gos ap­lin­kai, iš­si­lie­ju­sios ga­li pa­kenk­ti ir žmo­nių svei­ka­tai.

Da­bar Aly­taus re­gio­no ap­lin­kos ap­sau­gos de­par­ta­men­to pa­grin­di­nė už­duo­tis – už­tik­rin­ti, kad jų čia ne­lik­tų, kad jos pa­tek­tų pas le­ga­lius to­kių at­lie­kų tvar­ky­to­jus ir ap­lin­kai ne­kel­tų pa­vo­jaus.

Ne­le­ga­lūs at­lie­kų tvar­ky­to­jai itin re­tai pa­ten­ka į ap­lin­ko­sau­gi­nin­kų aki­ra­tį.