Latvijos ginkluotųjų pajėgų chemikai dar nenustatė, kokios medžiagos po gaisro chemijos sandelyje pateko į Marupytės upę, pirmadienį DELFI.lv pranešė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnybos atstovas Intarsas Zitansas.

Pasak jo, ekologinė nelaimė nutiko tuomet, kai per cheminių medžiagų nutekėjimą rūgštinių medžiagų įvairovė susimaišė su aplinkoje esančiais šarminiais junginiais. Kai kurie jų neutralizavo vienas kitą, tačiau taip pat susiformavo ir naujų junginių.

Aplinkosaugininkų teigimu, Marupytės upė ir Maros tvenkinys „nepražuvo, bet yra be gyvybės“.

Marupytėje išgaišo žuvys, pastebėtos ir nugaišusios antys.

Teršalų dėmės teritorijoje plečiasi. Aukščiau Maros tvenkinio vanduo jau skaidresnis, nes vyksta savaiminis tekančio vandens apsivalymas, tačiau žemiau tvenkinyje ir Marupytės upelyje vandens užterštumas matomas plika akimi.

Portalo DELFI.lv stebėjimų duomenimis, pirmadienį ryte Rygoje, Arkadijos parke upės vanduo buvo neskaidrus, antis su ančiukais į jį nelipo, liko gatvėje.

Atsižvelgiant į Marupytės ypatumus ir tai, kad už Maros tvenkinio upėje auga daug vandens augalų, tikėtina, kad teršalai susikaups juose ir palaipsniui bus suskaidyti, nepakliuvę į Dauguvą, Latvijos televizijos kanalui LNT paaiškino šalies nacionalinės aplinkos apsaugos tarnybos atstovas Elmāras Jasinskis. Jis įspėjo, kad žmonėms jokiu būdu negalima užterštu vandeniu laistyti sodų ir daržų ir pageidautina išvis laikytis kuo toliau nuo užteršimo šaltinio.

Latvijos valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vadovo pavaduotojas Intaras Zitanas įspėjo, kad tiesioginis kontaktas su užterštu vandeniu nerekomenduojamas, todėl kol kas Marupytės upelyje draudžiama maudytis bei gerti vandenį iš užterštos upės. „Jei upėje nesimaudysite ir negersite jos vandens, pavojus sveikatai negrės“, – teigė I. Zitanas.

Be to, Priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba prašo nesilankyti užterštose vietose ir prižiūrėti, kad vandens iš upės negertų naminiai gyvūnai, be to, nerekomenduojama gerti vandens iš aplinkinių šulinių.

Marupės medikai ragina gyventojus būti atsargius ir vartoti tik patikrintą vandenį. Gyvenvietėje jaučiamas specifinis kvapas, todėl gyventojams patariama nevėdinti patalpų.

Tuo metu atsakingos įmonės ir toliau siurbia užterštą vandenį iš upės. Sekmadienį į sandėlius jau transportuota 350 kubinių metrų vandens.

Specialistai teigia, kad aplinkos užterštumas išliks mažiausiai dar dvi savaites, o labiausiai nerimą keliantis faktas yra tas, kad cheminės medžiagos pateko ir į gruntinius vandenis.