Akcentuoti energetiniai ir transporto projektai

Atidarymo metu sveikinimo kalbą tarė šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė. Ji pabrėžė, kad Lietuvai, pirmininkaujant Europos Sąjungai (ES), šis forumas yra be galo svarbus renginys.

„Šis renginys ypač svarbus Lietuvai, nes jame aptariami užsienio politikos, ekonomikos ir bendrosios politikos prioritetai Baltijos regione“, - sakė D. Grybauskaitė.
Rimantas Šadžius
Baltijos jūros regiono strategija gyvuoja paremta trimis „ne“ principais: jokių papildomų finansų, jokių papildomų reguliavimų, jokių papildomų institucijų kūrimo. Tiktai – bendravimas, bendradarbiavimas, ryšių mezgimas – tai, kas apjungia žmones pagal jų mintis ir jausmus.

Prezidentė savo kalboje akcentavo bendrų Baltijos regiono energetikos ir transporto projektų svarbą bei aplinkosaugos reikalavimų įvykdymą vienoje užterščiausių pasaulio jūrų – Baltijoje

„Džiaugiuosi, kad pastaraisiais metais ES sugebėjo ne tik išsikelti strateginius tikslus, bet ir pasiekti ženklų progresą šiuos tikslus įgyvendindama. ES yra užsibrėžusi iki 2014 m. užbaigti bendros vidaus energetikos rinkos kūrimą. Taip pat yra nutarta iki 2015-ųjų pašalinti energetinių salas. Esame sutarę ir dėl energetinio efektyvumo didinimo bei tarpusavio bendradarbiavimo šioje srityje“, - išsikeltus ES tikslus vardijo prezidentė.

Iš viso trijose Baltijos šalyse yra įgyvendindama 15 energetinių projektų, 6 iš jų – Lietuvoje.

„Per ketverius metus Baltijos regiono strategija, kuriai pritarė ir ES, išlieka vertinga ir reikalinga ne tik mūsų regionui, bet ir tiems regionams bei visai ES. Strategija padeda mobilizuoti bendrus ekonominius ir žmogiškuosius resursus bendrų interesų įgyvendinimui, pagerinti tarpusavio ryšių užmegzimą ne tik viešame sektoriuje, bet ir privačiame bei vietos valdžios institucijų viduje“, - sakė D. Grybauskaitė.
Johanesas Hahnas
Aplinkos saugojimas turi didelę reikšmę ekonomikai. Kūrybingi, inovatyvūs žmonės nori gyventi švarioje aplinkoje. Taigi turime dirbti kartu apsaugant mūsų aplinką nuo užterštumo.

Prezidentė taip pat pabrėžė, kad Baltijos jūros regionas tapo pavyzdys, kaip regione galima tarpusavyje bendradarbiauti.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Finansų ministras Rimantas Šadžius taip pat džiaugėsi Baltijos šalių bendradarbiavimu, tačiau akcentavo, kad kasmet vykstantis forumas nėra vien politinis renginys.

Aplinkos saugojimas turi reikšmės ekonomikai

„Kai kurie žmonės galvoja, kad mūsų kuriamos strategijos yra dar vienas biurokratinis reiškinys. Anaiptol. Baltijos jūros regiono strategija gyvuoja paremta trimis „ne“ principais: jokių papildomų finansų, jokių papildomų reguliavimų, jokių papildomų institucijų kūrimo. Tiktai – bendravimas, bendradarbiavimas, ryšių mezgimas – tai, kas apjungia žmones pagal jų mintis ir jausmus“, - sakė R. Šadžius.

Europos Komisijos (EK) nario, atsakingo už regioninę politiką, Johanneso Hahno teigimu, šiemet ketvirtą kartą suorganizuotas BJR forumas yra daugiau nei tik susitikimas kartą per metus. Šiame forume norima paviešinti žinutę apie ateities strategijas ir jau įgyvendintus tikslus.

„Galimybės yra didžiulės, tačiau neturime leisti joms praeiti pro šalį. Kadangi šių metų forumo pagrindinis dėmesys skiriamas aplinkai, leiskite pateikti vieną iš pavyzdžių. Tikslas – dėti visas pastangas išsaugant bioįvairiovę. Kodėl? Todėl, kad aplinkos saugojimas turi didelę reikšmę ekonomikai. Kūrybingi, inovatyvūs žmonės nori gyventi itin švarioje aplinkoje. Taigi turime dirbti kartu apsaugant mūsų aplinką nuo užterštumo, žemės ūkio daromos neigiamos įtakos, pavojingų cheminių medžiagų, tvarant atliekas ir valant vandenis. Tai yra investicijos į mūsų regiono ateitį“, - sakė J. Hahnas.

Šių metų BJR forume užsiregistravo per 600 žmonių. Renginį organizuoja Europos Komisija kartu su pirmininkaujančia Europos Sąjungos Tarybai Lietuva bei Baltijos Jūros Vadovų Tarybos Sekretoriatu ir INTERACT Point Turku.

Kiekvieno metinio forumo tikslas – suburti visas Baltijos jūros apsauga suinteresuotas valstybes nares ir skatinti jų tarpusavio bendradarbiavimą konkrečiose Baltijos jūros regiono bendrų veiksmų srityse (pavyzdžiui, švarios laivybos, tvaraus vystymosi ir biologinės ekonomikos, teritorijų planavimo, civilinės apsaugos, švietimo ir turizmo bei kt.).