Unitazų žymėjimas - savanoriškas

Šis sprendimas užbaigs dar 2011 m. sausį Europos Komisijos aplinkos direktorato ir kitų ekspertų pradėtą darbą, kuriuo buvo tiriamas tiek vartotojų elgesys, tiek įrenginiai. 
Citata
Europos Komisija nesutinka su išreikštais kaltinimais. Jos atstovų teigimu, šio siūlymo tikslas nėra suvienodinti nuleidžiamo vandens kiekį visoje ES, kaip teigia dauguma besipiktinančių politikų, bet priimti bendrus aplinkai draugiškus, vandenį tausojančius kriterijus.

„Pagrindinis kriterijų tualetams įteisinimo tikslas yra padidinti nuleidžiamo vandens naudojimo efektyvumą,“ – sakė Europos Komisijos Aplinkos komisaro Janezo Potočniko atstovas spaudai Joe Hennonas.

Jis pridūrė, jog aplinkai draugiškų produktų ir paslaugų žymėjimo „Ecolabel“ statusas įrenginiams nebus privalomas, dėl jo suteikimo turės kreiptis patys gamintojai.

Padės taupyti ne tik vandenį, bet ir pinigus

Tačiau Europos žiniasklaidoje toks EK pasiūlymas sukėlė pasipiktinimų ir pašaipų bangą: ne vienam užkliuvo tiek pats klausimas, tiek jo svarstymui išleisti ES mokesčių mokėtojų pinigai - tyrimas kainavo apie 90 tūkst. eurų (apie 310 tūkst. litų).
Pasiūlymo kritikai juokauja, jog EK ėmė brautis net į žmonių tualetus

„ES darbo neranda apie 26 milijonus žmonių, o Europos Komisija nusprendė koncentruotis į šiems laikams tokį svarbų klausimą – vandens nuleidimas unitazuose ir pisuaruose“, - ironizavo vienas iš Jungtinės Karalystės Nepriklausomybės partijos (UKIP) lyderių Paulas Nuttallas.

Europos Komisija nesutinka su išreikštais kaltinimais. Jos atstovų teigimu, šio siūlymo tikslas nėra suvienodinti nuleidžiamo vandens kiekį visoje ES, kaip teigia dauguma besipiktinančių politikų, bet priimti bendrus aplinkai draugiškus, vandenį tausojančius kriterijus. Šie leistų vartotojams pasirinkti jiems priimtiniausią įrenginį, bei paskatintų tarpšalinę prekybą.
Citata
Lietuvoje tualetuose nuleidžiamo vandens dalis yra lygi ES vidurkiui. Iš per metus šalyje sunaudojamų 125 milijonų kubinių metrų vandens 31 milijonas arba ketvirtadalis į kanalizaciją patenka iš unitazų ir pisuarų.

„Mes kalbame apie kriterijus, pagal kuriuos šalys narės galės produktams suteikti „Ecolabel“ statusą, – sakė J. Hennon. – Nesant tokių kriterijų, vartotojams, įmonėms ir vietos valdžiai būtų sunku įsigyti „žalią“, aplinkai draugišką įrenginį. „Ecolabel“ pažymėti gaminiai ne tik saugo aplinką, bet šiuo atveju ir tiesiogiai mažina vartotojų ir verslo išlaidas, nes už vandenį reikės mokėti mažiau.“

Pirminiai EK pasiūlymai buvo dar griežtesni. Buvo siekiama sumažinti nuleidžiamo vandens kiekį iki 0,5 litrų pisuaruose ir 3 litrų unitazuose, tačiau abu buvo galiausiai atmesti. EK ekspertų teigimu, „Ecolabel“ žymint tik įrenginius, kurie sunaudoja vos 3 litrus vandens vieno nuleidimo metu, šiuo statusu galėtų pasinaudoti labai mažas skaičius rinkos žaidėjų. 


Apie ketvirtadalį namų ūkiuose sunaudojamo vandens nuleidžiama tualete

Pasak EK atlikto tyrimo, šiuo metu daugiau nei 6 litrus vandens vienam nuleidimui naudojantys nauji unitazai yra draudžiami Nyderlanduose ir Jungtinėje Karalystėje, prie jų planuoja prisijungti ir Portugalija bei Prancūzija. Jungtinėje Karalystėje taip pat skatinama rinktis unitazus, kurie vienam nuleidimui sunaudoja mažiau nei 6 litrus vandens, bet tokio unitazo įrengimas priklauso nuo kanalizacijos sistemos būklės, namo amžiaus ir kitų kriterijų. 

Nors 2010 metų duomenimis Lietuvoje namų ūkiai sunaudojo mažiausiai vandens iš visų ES šalių - vidutiniškai 67 litrus per dieną (daugiausiai sunaudojo italai - 320 litrų), Lietuvoje tualetuose nuleidžiamo vandens dalis yra lygi ES vidurkiui.
Iš per metus šalyje sunaudojamų 125 milijonų kubinių metrų vandens 31 milijonas arba ketvirtadalis į kanalizaciją patenka iš unitazų ir pisuarų.

Tualetuose nuleidžiamo vandens dalis skiriasi tarp ES šalių narių. Pavyzdžiui britai nuleidimui sunaudoja dvigubai daugiau arba 30 proc. viso vandens ūkiuose sunaudojamo vandens nei suomiai, kurie tualetuose nuleidžia vos 14 proc. viso sunaudojamo vandens. Daugiausia vandens tualetuose sunaudoja Liuksemburgo gyventojai – 34 proc. Vidutiniškai tualetuose yra nuleidžiama apie 25 procentus viso namų ūkiuose sunaudojamo vandens. 

Vidutinis unitazas sunaudoja apie 11 litrų vandens vieno nuleidimo metu. Pasak EK, jeigu bent penktadalis rinkoje esančių unitazų ir pisuarų gautų „Ecolabel“ statusą, per metus būtų galima sutaupyti daugiau nei 2,5 tūkst. litrų vandens vienam unitazui ir taip sumažinti iššvaistomo vandens kiekį 20 proc.

„Vandenį tausojantys įrenginiai vidutiniam namų ūkiui galėtų padėti sutaupyti vidutiniškai 6,6 tūkst. litrų vandens per metus – tiek vandens nebūtų be reikalo nuleidžiama,“ – pridūrė Europos Komisijos Aplinkos komisaro Janezo Potočniko atstovas spaudai J. Hennon.

Parengta pagal euractiv.com, independent.co.uk ir qz.com medžiagą