Lietuvos mokslininkai taip pat sako, kad šiais metais galime sumušti rekordą. Vilniaus universiteto klimatologas prof. Arūnas Bukantis mano, kad jei gruodį staiga neatšals, prognozuojama, jog bus pasiektas globalus šilumos rekordas per paskutinius 135 metus.

Anot jo, šiuo metu oro temperatūra yra aukštesnė už vidutinę. „Gruodžio mėnesio antrojo dešimtadienio vidutinė daugiametė temperatūra visoje šalyje yra neigiama, tačiau šiemet tuo laikotarpiu laikėsi apie 2-3 laipsnius šilumos. Tai reiškia, kad viršyta daugiametė norma maždaug keturiais – šešiais laipsniais“, - sakė profesorius.

Jis nemano, kad artimiausiu metu orai Lietuvoje atšals. Esminių persitvarkymų atmosferos cirkuliacijos procesuose iki metų pabaigos nematyti.

Pasak NOAA, šių metų 11 mėnesių temperatūros vidurkis viršijo vidutinės globalios XX amžiaus temperatūros vidurkį 0,68 laipsnio. Vidutinė globali temperatūra yra pati aukščiausia per visą matavimo laikotarpį - pastaruosius 135 metus. Mokslininkai įsitikinę, kad tokia situacija fiksuojama būtent dėl klimato atšilimo.