Metas visus Lietuvos gamtos fotografus suvienyti į formalų junginį – Lietuvos gamtos fotografų sąjungą (Lietuvos gamtos fotografų draugiją, Laukinės gamtos fotografų..., Gamtosauginės fotografijos... ar panašiai – diskusijos dėl pavadinimo tik prasideda).

Visada kuriant kažką naujo iškyla klausimas: ar tikrai to reikia? Niekas to tikrai nepasakys ir tik laikas parodys, tačiau viena tikrai aišku – blogiau tikrai nebus. Galbūt šis naujas darinys nieko ir nepakeis, nepaskatins naujų idėjų, veiklų ir liks toks, kaip ir šiuo metu gyvuojantys neformalūs gamtos fotografų klubai. Tačiau gali būti, kad tai taps stimulu aktyvesnei gamtos fotografų veiklai, naujoms idėjoms, paskatins rimčiau dalyvauti Lietuvos gamtosaugos bendruomenės veikloje.

Kas turėtų būti naujoji organizacija: fotografų menininkų ar fotografų gamtosaugininkų sambūris? Laikas viską sudėlios į savo vietas, tačiau bent jau šiuo metu didesnė perspektyva naujajai draugijai yra reikštis gamtosaugos baruose. Kiekvienas iš mūsų fotografuodamas įgyvendiname savo menines, gamtos pažinimo, švietėjiškas ambicijas, tačiau beveik niekas nesireiškia gamtosaugos fronte. Turėdami savo rankose fotoaparatą – vieną stipriausių vizualiosios komunikacijos ginklų – jo nenaudojame gamtosauginėms idėjoms, aktualijoms propaguoti ar gamtosaugos problemoms spręsti. Tad naujosios draugijos svarbiausioji misija yra užpildyti Lietuvoje šią nišą ir tapti nauja gausia, veiklia, įtakinga bei svaria gamtosaugine organizacija – Lietuvos nevyriausybinių gamtosauginių organizacijų bendruomenės dalimi.
Citata
Tad naujosios draugijos svarbiausioji misija yra užpildyti Lietuvoje šią nišą ir tapti nauja gausia, veiklia, įtakinga bei svaria gamtosaugine organizacija – Lietuvos nevyriausybinių gamtosauginių organizacijų bendruomenės dalimi.

Kalbos kalbomis, bet metas pereiti ir prie darbų. Taigi, šių metų liepos 27 dieną NATUREPHOTO.LT bendruomenės susitikimo Aukštaitijos nacionaliniame parke metu buvo duotas startas steigti naująją gamtos fotografų organizaciją. Jos steigėjais jau užsiregistravo beveik 30 mūsų kolegų gamtos fotografų. Artimiausiu metu bus ruošiami šios organizacijos įstatai, steigimo dokumentai ir rudenį, tikriausiai rudeninio NATUREPHOTO.LT bendruomenės susitikimo metu, ši idėja jau taps kūnu.

Artimiausiu metu daugiausia elektroninėmis priemonėmis iniciatorių-steigėjų rate bendrausime, tarsimės, diskutuosime rinkdami naujajai organizacijai pavadinimą, rengsime jos įstatus, ruošime veiklos gaires. Draugijos nariais visi pageidaujantys Lietuvos gamtos fotografai (ir ne tik fotografai, bet ir pritariantys mūsų idėjoms žmonės) galės tapti bet kada, tačiau tie, kuriuos ši idėja žavi ir norėtų kuo greičiau įsilieti į besikuriančios draugijos gretas, galėtų net ir tuojau pat kreiptis elektroniniu paštu konkursas@lutute.lt.