Nustatyta, kad piliečiui D. Ž. užteko įžūlumo automobilius ardyti viešoje vietoje – valstybinėje bendro naudojimo žemėje, skersgatvyje šalia Kauno gatvės. Pasirodo, privačios valdos kieme ši veikla jau neišsiteko.

Patikrinimo metu minėtame skersgatvyje rastos 2 ardomos eksploatuoti netinkamos transporto priemonės. Apžiūrėjus privačią teritoriją už ūkinio pastato rasta 18 netinkamų naudoti dar neardytų lengvųjų automobilių.

Tokiai veiklai privalomo Taršos leidimo bei kitų dokumentų pilietis neturėjo, todėl jam buvo surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas, skirta administracinė bauda bei duoti privalomieji nurodymai nedelsiant neteisėtą veiklą nutraukti, o susidariusias atliekas, o taip pat neišardytus automobilius iki nustatyto termino perduoti atliekas tvarkančioms įmonėms.

Kaip paaiškėjo, šis pilietis jau buvo patekęs aplinkosaugininkų akiratin 2014 m. sausio mėnesį. Ežerėlio seniūnijos patikrinimo metu buvo išaiškinta, kad keli jam priklausantys automobiliai, kurių techninės apžiūros terminai pasibaigę, laikomi bendro naudojimo teritorijoje. Tačiau tuomet nepavyko nustatyti neteisėtos ardymo veiklos vykdymo fakto. Ežerėlio seniūnas buvo informuotas apie būtinumą pašalinti iš bendro naudojimo teritorijos neeksploatuojamus automobilius. Tačiau šįkart yla iš maišo išlindo.

Anot Kauno RAAD Kauno rajono agentūros vyriausiojo specialisto Gražvydo Bartkaus, didžiausia žala gamtai ardant automobilį padaroma, kuomet iš jo išsipila kenksmingi skysčiai: „Buvo keletas panašių atvejų, kai viešoje vietoje ardyti automobiliai. Tokia veikla galima tik patalpose, kurios yra garažo ar ūkinės paskirties. Gyvenamojoje teritorijoje negalima ardyti. Didžiausia žala gamtai padaroma, kuomet iš automobilio išteka pavojingi skyščiai – dyzelinas, tepalas, stabdžių skysčiai ir pan. Jeigu ardoma atviroje teritorijoje ir nėra padengta skysčiams nelaidi danga, jie pateks į aplinką ir padarys žalą.

Daugiausiai yra ardomi lengvieji automobiliai. Ardyti automobilius draudžiama tiek viešose, tiek privačiose teritorijose. Norint ardyti reikia specialios paskirties patalpų, leidimo vykdyti tokią veiklą bei dalyvauti atliekų tvarkymo sistemoje.“