Luodžio ežeras, esantis Zarasų rajone, ne veltui įtrauktas į vandens telkinių sąrašą, kuriuose kuriamas „Žvejų rojus“. Tai žuvingas, ypač spiningautojų pamėgtas Gražutės regioniniame parke esantis vandens telkinys. Tokios sąlygos traukia ne tik žvejus mėgėjus, bet ir tuos, kurie nepaisydami nei didelių baudų, nei žymiai padidintų įkainių už padarytą žalą žuvų ištekliams, užsiima nelegalia, dažniausiai draudžiamais būdais vykdoma žvejyba. Aplinkosaugininkai, analizuodami realią situaciją, aplinkosauginės kontrolės tikslais dažnai lankosi prie tokių ežerų.

Š. m. gruodžio 8 dienos popietę Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai atvyko prie Luodžio. Vienas iš atvykusių aplinkosaugininkų nuo Marceliškių kaimo pusės pakrante patraukė link Dumblynės. Ši ežero dalis išsiskiria dideliais nendrynais, negilu, pakrantė apaugusi sunkiai praeinamais krūmais, pelkėta, todėl ne iš visur įmanoma matyti, kas čia vyksta.

Tą puikiai žinodami pažeidėjai ir naudojasi jiems palankiomis sąlygomis. Beeidamas pareigūnas nendryne išgirdo įtartiną pliuškenimą. Netruko įsitikinti, kaip du piliečiai braidžiodami žvejoja su statomu tinklu. Pažeidėjai, neišbrisdami į krantą, vis perstatydami tinklą baidė į jį žuvis ir judėjo Dumblynės kaimo link. Po geros valandos baigę žvejybą pakrante pasuko link namų.

Vienas iš pažeidėjų tuščiomis ėjo 20-30 m. priekyje, o antras, nešinas laimikiu, iš paskos. Kai prieš juos ant tako atsirado pareigūnas, pažeidėjas, kuprinėje nešęs žuvis, puolė į pakrantės švendryną ir ėmė bėgti. Inspektorius padarė tą patį. Nors maudynės tokiu metų laiku tikrai nėra malonios, bet už keliasdešimt metrų bėglys buvo sulaikytas.

Surasta ir numesta kuprinė, kurioje buvo 13 lydekų, svėrusių apie 6 kg ir 0,2 kg raudžių. Aiškinantis pažeidimo padarymo aplinkybes nustatyta, kad vienu statomu tinklu neteisėtai žvejojo Salako seniūnijos gyventojai S. S. ir E. S. Beje, jau ne kartą pakliuvę GGAI pareigūnams. Jiems surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai, paimtas statomas tinklas ir neteisėtai sugautos žuvys. Pažeidėjams bus skirtos administracinės baudos nuo 115 iki 289 erų ir teks atlyginti 2062 eurų dydžio žalą, padarytą žuvų ištekliams.