„Pastarosiom dienom visi susidomėję naršo po „Google“ žemėlapius, - į redakciją atsiųstame laiške rašė skaitytojas. - Aš ir panaršiau po Lietuvą ir atsitiktinai atsidūriau šiukšlių krūvoje netoli Kupiškio. Įdomu, ar ir dabar dar tie šiukšlynai ten yra ir kas atsakingas už aplinkos priežiūrą toje vietoje?“.

Vyras rūpinosi, kad galbūt šio šiukšlyno dar nematė aplinkosaugininkai, todėl atsiuntęs redakcijai nuotraukų siūlė visiems kartu pasivaikščioti po miškelius ir pasižiūrėti, kaip laikosi mūsų miškai ir miškeliai.

„Kažin kiek tokių vaizdų dar galima surast? - retoriškai klausė Rolandas.

Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius Valdemaras Jakštas GRYNAS.lt teigė, kad „Google Maps Street View“ įrankio panaudojimo aplinkosaugininkų darbe galimybių dar nesvarstė, tačiau neabejojo, kad tai galėtų duoti naudos.
V. Jakštas
Čia juk mūsų visų kraštas. Žmonės dažnai sako, kad inspektoriai to ar ano nemato. Tikrai yra daug atvejų, kurių nematome, nes kiekvieno kampo apžiūrėti nespėjame.

„Tokių galimybių dar neaptarinėjome, bet minčių aišku, kad yra. Kai tu matai konkrečią vietą, arba žmogus, pamatęs kažkokį pažeidimą, pavyzdžiui, nelegaliai atsiradusį šiukšlyną, gali „Google“ žemėlapyje parodyti tikslią vietą – tai yra labai didelis patogumas. Vienas dalykas vietą matyti popieriniame žemėlapyje arba nupasakoti žodžiais, visai kitas – matyti vizualiai ir įsivaizduoti privažiavimą, priėjimo takus, užblokavimo keliukus gaudant brakonierius ir t.t. Tai yra labai patogu“, - teigė V. Jakštas.

Gyventojai aktyviai fiksuoja pažeidimus

Aplinkosaugininkas patikino, kad iš gyventojų sulaukiama daug įvairių pranešimų apie daromus pažeidimus gamtai. Vieni jų pasitvirtina, kiti – ne.

„Mūsų regiono savivaldybėje yra 6 inspektorių agentūros. Per metus gauname šimtais įvairiausių gyventojų skundų – pradedant nuo tokių, kai kaimynas pečiuje degina kaliošus ir kieme smirda, baigiant šiukšlynais, nuotekų neteisingu išpylimu. Turint galvoje faktą, kad rajone yra 2-4 inspektoriai, kiekvieną dieną visko neapžiūrės. Dėl to yra reikalinga informacija iš bendruomenės“, - aiškino V. Jakštas.

Pareigūnas išreiškė norą, kad gyventojai būtų aktyvesni, tačiau kartu ragino juos kreiptis tikslingai, o ne norint suvesti sąskaitas su kaimynais. „Būna skundų, kad kaimynas šakas užkūrė – aišku, tai negalima, bet atvažiavus kartais paaiškėja, kad jis užkūrė laužą kepti šašlykams“, - pasakojo pašnekovas.

Nepaisant kylančių nesklandumų, žmonės dažnai padeda išsiaiškinti pažeidimus, todėl ir skaitytojo Rolando atveju V. Jakštas patarė tiesiai kreiptis į agentūrą, atsiųsti aplinkosaugininkams nuotraukas ir jam bus atrašyta, kaip bus sprendžiama konkreti situacija.

„Žmogus bus informuotas, kas tuo klausimu yra ar bus padaryta, - žadėjo V. Jakštas. - Čia juk mūsų visų kraštas. Žmonės dažnai sako, kad inspektoriai to ar ano nemato. Tikrai yra daug atvejų, kurių nematome, nes kiekvieno kampo apžiūrėti nespėjame“.

Konkursas

GRYNAS.lt dėkoja Rolandui už surastą sąvartyną. Jei naršydami „Google Maps Street View“ rasite su aplinkosauga susijusių vaizdų (sąvartynai, perpildyti konteineriai ir t.t.) - siųskite juos į grynas@grynas.lt.

Vertingiausius kadrus paskelbsime internete, o juos atsiuntusius apdovanosime prizais!