Projekto tikslas – atkurti žmogaus veiklos pažeistą kraštovaizdį, todėl buvo atrinkti ir likviduoti labiausiai apleisti statiniai ir kiti aplinką žalojantys objektai (seni sovietiniai pastatai, kolūkių statiniai, garažai, fermos, karjerai, siloso duobės ir kt.) nacionaliniuose ir regioniniuose parkuose. Nugriautų pastatų statybinės atliekos perdirbamos į skaldą, kuri naudojama keliams tiesti.
Citata
Tačiau, vykdant projekto lėšomis finansuojamų darbų pirkimus, buvo sutaupyta nemažai lėšų, todėl sutvarkyta 82 objektais daugiau. Viso buvo sutvarkyti 252 objektai saugomose teritorijose.
Pasak Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos, kuri kuruoja veiklą Lietuvos nacionaliniuose ir regioniniuose parkuose, direktorės Rūtos Baškytės, seni apleisti pastatai bjauroja gražiausius Lietuvos kampelius. Tad norint išvengti nelaimių, ilgalaikių ekologinių problemų ir stengiantis gražinti šalies saugomų teritorijų natūralią gamtą , jie yra likviduojami bei sutvarkoma aplinka.
 Anykščių regioninio parko teritorija po sutvarkymo

Sutvarkyta gerokai daugiau, nei planuota

Lietuva, dar 2002 metais pasirašiusi Europos kraštovaizdžio konvenciją, įsipareigojo vykdyti veiksmus, užtikrinančius kraštovaizdžio apsaugą ir tvarkymą – išsaugoti ir palaikyti kraštovaizdžiui svarbias arba būdingas ypatybes.

Projekto pradžioje planuota likviduoti 170 objektus Lietuvos saugomose teritorijose. Tačiau, vykdant projekto lėšomis finansuojamų darbų pirkimus, buvo sutaupyta nemažai lėšų, todėl sutvarkyta 82 objektais daugiau. Viso buvo sutvarkyti 252 objektai saugomose teritorijose.
Beveik sugriuvęs statinys Žagarės regioniniame parke - prieš tvarkymą

Apleisti statiniai buvo griaunami Aukštaitijos, Dzūkijos, Kuršių nerijos nacionaliniuose parkuose, taip pat Biržų, Salantų, Tytuvėnų, Pajūrio, Sartų, Sirvėtos, Ventos, Nemuno deltos, Vištyčio ir kituose regioniniuose parkuose.

Projektas „Apleistų statinių ir kitų aplinką žalojančių objektų likvidavimas (I etapas)" buvo vykdomas kartu su partneriais – saugomų teritorijų direkcijomis ir savivaldybių administracijomis. Projektas finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos biudžeto lėšomis.
Žagarės regioninio parko teritorija po sutvarkymo

Nuo apleistų (bešeimininkių) statinių ir kitų aplinką žalojančių objektų išvalytas kraštovaizdis padeda sukurti saugesnę ir patrauklesnę aplinką. Įgyvendinus projektą sudarytos sąlygos išsaugoti gamtos ir kultūros paveldo vertybes, kraštovaizdžio ir biologinę įvairovę. Saugomos teritorijos tampa dar patrauklesnės lankytojams bei turizmo vystymui.