Susisiekus su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentu jo atstovai teigė, kad situacija iš tiesų labai rimta. Įspėjamieji pranešimai buvo išsiųsti siekiant informuoti žmones apie gaisrų pavojų ir norint priminti, kad dabar ypač svarbu dėti visas pastangas, jog gaisrai nekiltų.

Departamento darbuotojai davė patarimų, kaip reikėtų elgtis gamtoje, kad neįvyktų nelaimė. Jie pabrėžė, kad šiuo metu miške bet kada gali kilti gaisras.

Ugniagesiai praneša, kad  šalyje  įsivyravus sausiems orams labai padidėjo miškų gaisringumo pavojus. Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, penktadienį Lietuvoje vyrauja III ir IV klasės miškų gaisringumas. Todėl Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas atkreipia gyventojų dėmesį ir ragina visus miškuose būti labai atsargius, kad juose nekiltų gaisrai.

Birželio 13-14 d. Lietuvoje vyraus ketvirtos ir trečios, kai kur bus pirmos ir antros klasės miškų gaisringumas.

Kaip liudija statistika, gaisrai miškuose dažniausiai kyla dėl numestų neužgesintų nuorūkų, degtukų ir paliktų degančių laužų. Juolab kad juose gausu greitai užsiliepsnojančios sausos žolės, spyglių, dervingų medžių šakelių, samanų.

Dar viena su žmogaus veikla susijusi gaisrų miškuose priežastis – automobiliai ir kitos transporto priemonės. Kibirkštys, lekiančios iš automobilių, traktorių, miškovežių ir kitų transporto priemonių variklių arba netvarkingų išmetamųjų vamzdžių, gali uždegti sausą miško paklotę. Beje, dera žinoti, kad esant sausam ir karštam orui kūrenti miške laužus draudžiama.

Jeigu pastebėjote miške beįsiplieskiantį gaisrą, pasistenkite jį užgesinti, kol ugnis neišplito į didesnius plotus. Užsidegusią miško paklotę nedideliame plote lengvai galima užgesinti patiems, užplakant liepsną medžių šakomis, drabužiais ar užtrypiant kojomis. Tokius gaisrus taip pat galima gesinti vandeniu arba užberti žemėmis. Nepavykus ugnies užgesinti, nedelsiant skambinkite bendruoju pagalbos telefonu 112. Jeigu liepsna įsisiautėjo ir matote, kad jos neįveiksite, geriausia pasišalinti į tą pusę, iš kurios pučia vėjas.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, šiemet atvirosiose teritorijose kilo 2950 gaisrų, iš jų miškas, miško paklotė degė 95 kartus, išdegintas plotas sudaro daugiau kaip 91 ha. Gaisrai atvirosiose teritorijose sudaro 49 proc. visų gaisrų, iš jų miškas, miško paklotė – 3,22 proc. Daugiausia šių gaisrų kilo Vilniaus (37 ), Utenos (19) bei Alytaus (14) apskrityse.