Į bankrutavusios įmonės „Švaros era“ sąvartyną, Ventoje, Statybininkų gatvėje, atvežtos atliekos pastebėtos šių metų rugpjūčio 3 dieną, kuomet sąvartyno teritorijoje kilo gaisras. Kaip paaiškėjo, degė nežinia iš kur neseniai atsiradusi šiukšlių krūva. Ugniagesiai gaisrą likvidavo, o policija ir aplinkosaugininkai pradėjo tyrimą.

Buvo nustatyta, kad į neveikiantį sąvartyną, kurio teritorija buvo apsaugota dirbtinomis užtvaromis, nustumdžius pylimą, atvežtos ir išpiltos trijų rūšių atliekos. Pareigūnams pavyko nustatyti visus tris pažeidėjus.

Žaliąsias atliekas, neveikiančiame sąvartyne išpylusiam V.G. ir dokumentais bei kitomis šiukšlėmis atsikračiusiam E.P. surašyti protokolai (ATPK 513 str. 1 d.) ir bus skirtos nuobaudos. Už nedidelio kiekio šiukšlių išpylimą administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato baudą iki 57 eurų. Pareigūnams baudos dar didesnės iki 173 eurų.

Daug didesni nemalonumai laukia G.M., kuris į neveikiantį sąvartyną atvežė ir išpylė apie 30 tonų rūšiuotų ir smulkintų atliekų. Administracinių teisės pažeidimų kodeksas (ATPK 513 str. 9 d.) už didesnio negu penki kubiniai metrai nepavojingų atliekų kiekio laikiną laikymą, surinkimą, vežimą ir (ar) apdorojimą (įskaitant atvejus, kai tai daro prekiautojas atliekomis ir tarpininkas) pažeidžiant atliekų tvarkymo taisyklių reikalavimus, jeigu dėl to nepavojingomis atliekomis buvo užteršta aplinka, numato baudą iki 2896 eurų. Vyrui surašytas protokolas ir medžiaga perduota teismui, kuris ir spręs, kokią baudą paskirti.

Beje visi trys pažeidėjai buvo įpareigoti susitvarkyti ir išvežti neteisėtai išpiltas atliekas. Visi pažeidėjai nurodymus įvykdė ir atliekas sutvarkė. Didžiausias šiukšlių kiekis buvo išvežtas ir priduotas Panevėžio atliekų tvarkytojams.

Tai jau ne pirmas kartas, kuomet į neveikiantį Ventos sąvartyną nelegaliai atvežamos atliekos. Šių metų gegužę taip pat buvo pastebėta, kad į sąvartyno teritoriją neteisėtai vežamos atliekos. Atliekas vežusiai įmonei buvo skirta bauda ir teiktas privalomas nurodymas atliekas sutvarkyti. Po to įvažiavimai į sąvartyną buvo užtverti gelžbetonine užtvara ir supiltu pylimu.