Draudžiantis eismą ženklas - nuo pirmadienio

Savivaldybėje susirinkę Verkių ir Pavilnių regioninio parko atstovai, Vilniaus universiteto Gamtos fakulteto Zoologijos katedros darbuotojai, gamtininkai ir mokslininkai maloniai nustebo – savivaldybė anksčiau teigusi, kad varliagyviams saugoti užteks tik kelio ženklo, ribojančio automobilių greitį iki 20 km/ val., persigalvojo. Ji sutiko nuo ketvirtadienio popietės į Vingio parko teritoriją nebeleisti automobilių eismo.

„Jau šiandien po pietų stovės ženklai. Savivaldybė taip pat užtikrino, kad viešosios tvarkos policija ir kelių policija pradės ten budėjimus ir lankymus. Gamtos fakulteto Zoologijos katedros atstovai – dėstytojai ir studentai – pradeda pastovius varliagyvių stebėjimus, jeigu bus žuvusių, bus vedamos visos apskaitos, kad turėtume efektyvumo įrodymus“, - sakė savivaldybėje vykusio susitikimo dalyvis, nenorėjęs būti įvardytas.

Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento direktoriaus pavaduotojas Antanas Mikalauskas patikslino, kad draudžiantis į parko teritoriją įvažiuoti ženklas turėtų atsirasti nuo ateinančio pirmadienio. Jis negalios tik specialiųjų tarnybų - greitosios, policijos ir pan. transportui.

„Jau įspėjamieji ženklai „atsargiai – varlės“ yra. Bandysime nuo kito pirmadienio pastatyti ženklą, kad tiktai aptarnaujančiam personalui (galima įvažiuoti – red. past.) Ten yra stadionas, negalime visiškai uždrausti, kad neprivažiuotų spec. mašinos. Kitiems metams bandysim kažką išspręsti rimtesnio“, – sakė A. Mikalauskas.

Jo teigimu, policija turės skirti daugiau dėmesio tikrindama, ar naujojo laikino draudimo vairuotojai paiso.

„Paprašysiu, kad ir mūsų viešoji tvarka papatruliuotų. Dabar visi įpratę ir visi važiuoja į Vingio parką, net ir norėdami pabėgioti“, - teigė savivaldybės atstovas. Ženklo nepaisantys vairuotojai bus baudžiami pagal kelių eismo taisykles.

Šeimos su vaikais nebematys sutraiškytų varliagyvių?

GRYNAS.lt primena, kad gamtininkai bei mokslininkai jau anksčiau yra išreiškę susirūpinimą Vingio parko teritorijoje žūstančiais varliagyviais. Jie prašymą laikinai uždrausti automobilių eismą gatvės atkarpoje nuo Geležinio vilko ir Gerosios vilties gatvių sankryžos iki estrados ir Vilniaus universiteto botanikos sodo nuo kovo 10 d. iki balandžio 20 d. motyvavo ne tik tūkstančių varliagyvių gyvybių išsaugojimu, bet ir žmonių saugumu.

Toks sprendimas, jų tegimu, nesuvaržytų niekieno teisių, nes veikiančių kavinių ir kitų lankomų objektų tuo metu Vingio parke nėra, o specialusis transportas į estradą ar botanikos sodą gali patekti iš Čiurlionio gatvės. Palankaus sprendimo buvo prašoma ir apeliuojant į šeimų gerovę, nes išėjusios šeimos su vaikais pasivaikščioti į Vingio parką priverstos stebėti ant kelio suvažinėtus varliagyvius ir ežius.


Surengtoje GRYNAS.lt apklausoje, ar skaitytojai pritaria, kad kuo mažiau automobilių patektų į Vingio parko teritoriją, 414 internautų pasisakė už tai Vingio parke apskritai veiktų tik pėsčiųjų zona, dar 325 teigė pritariantys, kad eismas automobiliams būtų ribojamas tiek dėl varliagyvių apsaugos, tiek dėl žmonių saugumo. 130 skaitytojų pasisakė už tai, kad varliagyvių apsaugai Vingio parke pakanka ir ribojančio greitį kelio ženklo.