Sausio 25 dieną Jurbarko rajono agentūros pareigūnus Valstybės sienos apsaugos tarnybos Pagėgių rinktinės Viešvilės užkardos budėtojas informavo apie Nemune įtartinai žvejojančius asmenis. Stebint įtariamuosius, kilo įtarimas, kad jie gali žvejoti draudžiamuoju būdu – užkabinėjant.

Pasieniečių patruliuojantis ekipažas patikrino žvejus – įtarimai pasitvirtino. Pilietis E.L. buvo sugavęs du šamus. Apžiūrint sugautas žuvis pagal sužalojimus buvo nustatyta, kad jos sugautos draudžiamu būdu – užkabinat.

Už nustatytus pažeidimus piliečiui E. L. buvo paskirta 115 eurų bauda ir pateiktas 580 eurų ieškinys už aplinkai padarytą žalą. Taip pat buvo konfiskuoti žvejybos įrankiai. O grobiu labiausiai džiaugiasi zoologijos sodo gyventojai – sugauti šamai buvo nugabenti ir priduoti į Kauno zoologijos sodą.
Iš pažeidėjų konfiskuotos meškerės

GRYNAS.lt primena, kad Aplinkos ministerija svarsto galimybę brakonierių laimikius atiduoti socialiai remtiniems žmonėms. Tačiau tam priešinasi Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Todėl dabar labiausiai tikėtina, kad bus priimtas sprendimas iš brakonierių konfiskuotą žuvį perduoti zoologijos sodo gyventojams.

Primename, kad paprastasis šamas, arba šamas (lot. Silurus glanis) – šaminių (Siluridae) šeimos žuvis, panaši į vėgėlę. Šamai yra didžiausios mūsų gėlųjų vandenų plėšriosios žuvys. Galva didelė, iš viršaus plokščia. Kūnas ties galva apvalus. Uodeginė kūno dalis ilga, iš šonų plokštėjanti ir žemėjanti. Nugara tamsiai žalsva, šonai žalsvai gelsvi, dėmėti. Pilvas baltas, išmargintas juodai melsvomis dėmelėmis. Oda be žvynų, minkšta, gleivėta. Ties burna 3 poros ūsų: ant viršutinio žando 1 pora ilgų, ant apatinio – 2 poros trumpų. Apatinis žandas ilgesnis už viršutinį. Žiotys plačios. Burnoje daugybė smulkių aštrių dantų. Pelekai tamsūs. Pasitaiko iki 3 m ilgio ir 300 kg. šamų.

Lietuvoje dažna žuvis, gyvena gėluose vandenyse. Šamai mėgsta gilias ir ramias vietas; jie apsigyvena duobėse arba tarp akmenų bei į vandenį suvirtusių medžių.

Europoje šamų užtinkama į rytus nuo Reino upės. Šamų yra dideliuose ežeruose ir upėse. Čia daug jų yra žemupiuose ir tų upių deltose. Lietuvoje užtinkama Nemune, Neryje, Aukštaitijos Šventojoje. daugelyje ežerų, priklausančių Šventosios ir Žeimenos baseinams, Trakų, Žiežmarių rajonų ežeruose, retkarčiais Daugų ir kai kuriuose Lazdijų bei Veisiejų rajonų ežeruose.

Jie minta žuvimis, moliuskais, varlėmis, griebia paviršiuje esančius paukščius. Maitinasi naudojant įsiurbimo principą ir prilaikant auką smulkiais dantukais. Judindamas ilgus ūsus, šamas vilioja grobį o įvairios neatsargios žuvys, norėdamos paragauti įsivaizduojamą kirminą patenka į plėšiko burną. Užauga iki 300 kilogramų.