Beveik pusė išmokėtųjų pinigų – 20,3 mln. eurų – skirta daugiabučių namų renovacijai didinant jų energinį efektyvumą paremti. Šias lėšas Būsto energijos taupymo agentūra išmokėjo renovacijos projektų vykdytojams, teigiama Aplinkos ministerijos pranešime spaudai.

Lietuvos aplinkos apsaugos investicijų fondo išmokėta parama viešiesiems pastatams atnaujinti siekė 12,5 mln. eurų, biokuro katilams diegti ir biokuro ruošai modernizuoti – 7 mln. eurų, fiziniams asmenims (namui atnaujinti ir atsinaujinantiems energijos šaltiniams diegti) – 0,8 mln. eurų, kitiems projektams – 1,3 mln. eurų.

Pernai KKSP gavo ligi šiol didžiausias pajamas už aukciono būdu parduotus apyvartinius taršos leidimus – 28,4 mln. eurų. Šiuo metu tai vienintelis įplaukų šaltinis.

KKSP įsteigta 2009 m. priėmus Klimato kaitos valdymo finansinių instrumentų įstatymą. Ji skirta klimato kaitos valdymo priemonėms ir projektams papildomai finansuoti. Įstatymas įpareigoja ne mažiau kaip 40 proc. KKSP lėšų skirti energijos vartojimo ir efektyvumo didinimo projektams (pvz., pastatams modernizuoti), ne mažiau kaip 40 proc. – atsinaujinančių energijos išteklių panaudojimui skatinti ir aplinkai palankioms technologijoms diegti (pvz., biokuro katilams įrengti), o likusią dalį – miškų atkūrimui ir įveisimui, informavimui, švietimui ir konsultavimui aktualiausiais klimato kaitos klausimais, paramos besivystančioms šalims teikimui, programos administravimui ir kt.

KKSP lėšos naudojamos pagal kasmet tvirtinamą sąmatą, kurios projektą rengia Aplinkos ministerija. Metinės sąmatos projektas apsvarstomas su Nacionaliniu klimato kaitos komitetu ir Seimo Aplinkos apsaugos komitetu.